Zoom image | View original size
Scandinavian practice White Arkitekter has won the architectural competition for Jönköping Bathhouse in southern Sweden. Designed to be an all-season bathhouse on the shores of Lake Vättern, the project takes advantage of different conditions in the cardinal directions to create an all-year bathing experience. Built entirely from wood, the bathhouse is designed to create a contemplative setting, immersing the bather in tranquil, natural surroundings. The international competition held by Vätterhem together with Tosito was for a bathhouse to enjoy the unique setting of Sweden’s second largest lake. White Arkitekter's winning proposal is a modern take on the traditional Swedish Kallbadhus, or ‘cold bathhouse’, with a streamlined, minimalist jetty, complete with sauna and viewing platforms. A wooden bridge-like walkway leads from the shore to the main sauna building, and an arrangement of outdoor viewing platforms, supported on wooden stilts, looks out over the lake. Wooden steps descend into the water below, allowing a smooth transition from the hot sauna into the cold freshwater lake. View more View full description
Share Share