All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installation
  4. Brazil
  5. gru.a
  6. 2018
  7. Riposatevi Installation / gru.a

Riposatevi Installation / gru.a

  • 19:00 - 10 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Riposatevi Installation / gru.a
Riposatevi Installation / gru.a, © Rafael Salim
© Rafael Salim

© Rafael Salim © Rafael Salim © Rafael Salim © Rafael Salim + 20

  • Architects

  • Location

    Mirante da Boa Viagem, s/nº - Boa Viagem, Niterói - RJ, 24210-390, Brazil
  • Category

  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Original Project

    Lucio Costa
  • Curatorship

    Pablo Leon de la Barra, Raphael Fonseca
  • Architecture

    gru.a (grupo de arquitetos) - Pedro Varella, Caio Calafate, Júlia Carreiro, Igor Machado
  • Structural Calculations

    Rodrigo Afonso
  • Assembly Team

    Cláudio Baltar, Zé Maranhão, Djavan Costa, Regivaldo Morais, Jeferson Rodrigues
  • Scenography and Production

    Equipe Mac
  • Montage 2018

    gru.a (grupo de arquitetos)
  • More Specs Less Specs
© Rafael Salim
© Rafael Salim

Text description provided by the architects. RIPOSATEVI (take a rest) is an installation designed by the architect Lúcio Costa for Milan's Triennial of Architecture, held in the fateful year of 1964. In 2018, the work is presented for the first time in Rio de Janeiro and inside a museum of visual arts - the MAC of Niterói, designed by Oscar Niemeyer. 

© Rafael Salim
© Rafael Salim

After an invitation of the curatorship of the MAC, gru.a’s team worked on the adaptation of the system created by Lucio Costa to the singular geometry of the hall designed by Niemeyer, with the challenge of mediating a posthumous meeting between two of the greatest characters of Brazilian architecture. 

© Rafael Salim
© Rafael Salim
Section
Section
© Rafael Salim
© Rafael Salim

The installation occupies the 400m2 of the main hall of the museum. A horizontal wire rope formed by equilateral triangles was fixed 2.5 m from the floor. From it 13 vertical risers are fixed to the bases of the beams of the building, connecting the system of cables of steel to the structure in reinforced concrete of the MAC. 

© Rafael Salim
© Rafael Salim

For each cabled point hooks were installed where the 30 networks that occupy the space are hung. The photos of Marcel Gautherot (Ceará and Brasilia), flags, guitars and vegetal species were presented as such in the original project.

© Rafael Salim
© Rafael Salim

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Riposatevi Installation / gru.a" [Instalação Riposatevi / gru.a] 10 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920443/riposatevi-installation-gr/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.