We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Casa Borrero / Studio Wet

Casa Borrero / Studio Wet

© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda+ 24

Alosno, Spain
  • Architects: Studio Wet
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Fernando Alda
  • Lead Architects: Jose Gómez Mora, Daniel Montes
  • Collaborators:Anna Marchant, Isabella Duffield, Jane Ching-Yee Ling, Matthew Forbes-Yandi, Anabel Orellana, Rohit Nandha
  • Structure:Pedro Lobato
  • Installations:Víctor Silveira
  • Direction Of Execution:Jose Maria Sanchez Garcia
  • Promoter:Juan Antonio Borrero Calvo
  • Construction Company:Construcciones En General Borrero Y Redondo SLL
  • City:Alosno
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. Alosno is a small village in "Andévalo", a subregion of the Province of Huelva in the southwest of Spain. It is a place known for a special type of Flamenco music called Fandango, world-famous charcuterie Jamón Ibérico, and close proximity to the mines of Tharsis, and thus to its English colonial architecture. In this context, we were commissioned to design a single family house, described as "traditional" by our clients.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Floor Plans
Floor Plans
© Fernando Alda
© Fernando Alda

It was to accommodate an extremely compartmentalized plan that included a free-standing garage and the desire to have the home be a single story building on a given 7 x 40-meter plot. This was again a good opportunity to approach these contingencies with a certain level of critical pragmatism, as we often term our approach, beyond the cliches that we all bring to the design table.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Section B
Section B
© Fernando Alda
© Fernando Alda

We decide to use that traditional concept as applied to the pure construction of it, using a system of load-bearing brick walls parallels to the façade, a traditional system we do not typically use. This bearing wall system allows us to turn the tide, and to transfer the main façade from the short length to the long side of 40 meters. One single Family House, with a single space in between bearing walls, and covered by a single pitch roof spanning from 6,5 to 7,5 meter along the 40 meters length.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The residential program is displayed along with rooms aligned to the new main façade, whilst the garage occupies the former main façade, at the opposite side of an intermediate courtyard that serves as the main entrance. Although it was necessary to split the garage from the rest of the residence, one of our design goals was to promote a unified perception for the bulk of the house.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The same intention moved us to rhythmically shape the outer face with curves, in a way to hold better, aesthetically and statically, the big pitched roof. These curved brickworks are made out of two types of brick, some full rectangular and other canted, in an attempt to improve the perception of a 40 meters long wall, transforming monotony into architectural order. We hope to be successful on this.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Borrero / Studio Wet" [Casa Borrero / Studio Wet] 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920396/casa-borrero-studio-wet> ISSN 0719-8884
© Fernando Alda

博雷罗之家/Studio Wet

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.