All
Projects
Products
Events
Competitions

Art Incubator / Boeri Studio

Art Incubator / Boeri Studio

© Paolo Rosselli © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan + 15

Milan, Italy
  • Partners

    Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra
  • Design Team

    Alessandro Agosti, Daniele Barillari, Frederic De Smet, Kristina Drapic, Marco Giorgio
  • Clients

    HINES Italia Srl
More Specs Less Specs
© Paolo Rosselli
© Paolo Rosselli

Text description provided by the architects. The Incubator for Art, also known as Stecca 3, is located in the heart of Milan’s Porta Nuova, a district that since 2005 has been the subject of an extensive urban redevelopment project. Relatively small in size compared to the monumental verticality of the skyscrapers that surround it, the new building faces south on the Parco della Biblioteca degli Alberi while it is flanked to the northeast by the Riccardo Catella Foundation building with its garden. In this context of significant pre-existing buildings and green spaces, the incubator plays the link role between a part of the city and the large park under construction.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Its location in an area undergoing great change and subject to rapid transformation has meant that the complex took on social, economic and relational importance that allowed it to acquire a role as a fundamental center for association and meeting. In actual fact the Incubator for Art stands on the site of the old Brown Boveri industrial building, part of the so-called “Stecca degli artigiani” and demolished during the redevelopment of the area, and as such has inherited its important legacy: from the 1980s the structure had become a reference point for numerous self-managed craft workshops and shared urban planning activities as well as an all-embracing social center where a large number of associations were based.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Side Elevation 1
Side Elevation 1
Side Elevation 2
Side Elevation 2
© Paolo Rosselli
© Paolo Rosselli

In Boeri's new project, the latter have now cemented their place and others have been added. Furthermore, in order to keep the social character of the place alive, every five years the Milan City Council promotes a call for tenders so that cultural, voluntary and participatory activities can alternate with a target audience ranging from youth meeting groups to environmental sustainability, from multicultural integration to activities for children, from self-production to archival activities.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The basic idea was to maintain an industrial character for the new artistic incubator: cheap construction materials and techniques were employed, such as the perforated frame made of dry-mounted aluminum sheets and it was decided to resume the volume and colors typical of the industrial and artisanal structures of the Milan of the late twentieth century. The space consists of a single parallelepiped of about 800 square meters divided into two floors. On the ground floor, there are 3 large laboratories of different sizes, as well as two smaller multi-functional spaces, while on the upper floor there is an open space where conferences, meetings, and exhibitions can be held.

© Paolo Rosselli
© Paolo Rosselli

On the outside, the metal cladding is punctuated vertically by the joints of the panels and by the long openings provided by a brise-soleil of the same dimensions which is perpendicular to the wall and which creates unprecedented interplays of light. The building opens up to the surrounding city, contradicting its compact and introverted form through various formal devices including the obvious and massive protrusions of the cantilevered roofs on the south and east sides and the large full-height window to the north which offers a showcase featuring this city of activities organized by the cultural center. A staircase below the canopy facing the park leads to a semi-open space used as the first-floor atrium.

© Paolo Rosselli
© Paolo Rosselli

The alternation of full and empty triggers an interesting material dualism which is resolved in the attempt to lighten a seemingly massive body that is not previous to view. The metal sheet also embraces the roof, which houses a series of photovoltaic panels. Moreover, in an attempt to reduce energy consumption, the structure is equipped with a heat pump for heating the rooms. The interior spaces are designed with a tendency towards neutrality in terms of colors, and flexibility regarding the division of walls and furniture: white dominates and is found in all the rooms and spaces making them bright and constantly suitable for the activities carried out within.

© Paolo Rosselli
© Paolo Rosselli

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Milan, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Art Incubator / Boeri Studio" 13 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920034/art-incubator-boeri-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.