All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Brazil
  5. Bernardes Arquitetura
  6. 2018
  7. Santiago Rio Wine House / Bernardes Arquitetura

Santiago Rio Wine House / Bernardes Arquitetura

  • 17:00 - 11 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Santiago Rio Wine House / Bernardes Arquitetura
Santiago Rio Wine House / Bernardes Arquitetura, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 22

  • Architects

  • Location

    Rio de Janeiro, Rio de Janeiro State, Brazil
  • Category

  • Autor

    Thiago Bernardes
  • Project Team

    Camila Tariki, Antonia Bernardes, Francisco Abreu, Paulo Martins, Caroline Premoli, Juliana Biancardine, Fernanda Lopes, Thais Villar
  • Area

    390.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The restaurant Adega Santiago, which already had three units in the city of São Paulo, opened its first unit in Rio de Janeiro in the old event space of a mall in Barra da Tijuca. The new restaurant, which has gained a privileged location that opens to the landscape of the Tijuca Lagoon, had as the main challenge to convert a large space in a more intimate environment. Its spatial organization privileges the visual connection of the hall with the lagoon, while its operational areas are concentrated close to the loading and services access of the mall and close to the original blind walls of the salon.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Floor Plan
Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The connection of the restaurant with the view of the lagoon also occurs through the interior design and furniture, which reinforce this relationship through the design of more welcoming cabins and spatial distribution that highlights it. The finishing materials, which combine flooring, panels, and furnishings in dark woods (cumaru, freijo and peroba rosa respectively) to leather coverings, were applied in more contemporary designs that are inspired by the intimate ambience already adopted in other units.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The closing of the restaurant takes place through pivoting lattice panels that make the operation of the restaurant more flexible. These can either restrict the use of the salon outside peak hours or to private events or allow it to expand to areas near the mall's balcony that overlook the lagoon. The lighting of the restaurant is through large circular pendants (two to three meters in diameter), lightly spaced, that eliminate the impact of the original large double height. At night, these pendants create a visual effect of large illuminated discs that seem to float above the salon.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Santiago Rio Wine House / Bernardes Arquitetura" [Adega Santiago Rio / Bernardes Arquitetura] 11 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919968/santiago-rio-wine-house-bernardes-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.