All
Projects
Products
Events
Competitions

Alila Bangsar / Neri&Hu Design and Research Office

Alila Bangsar / Neri&Hu Design and Research Office

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 49

Kuala Lumpur, Malaysia
  • Associate Of Product Design: Nicolas Fardet
  • Product Designer: Lili Cheng
  • Graphic Designer: Litien Poeng
More Specs Less Specs
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Text description provided by the architects. Located between Brickfields, a former colonial neighborhood, and Bangsar, an up-and-coming area of Kuala Lumpur, the project is situated at the junction between these two districts, old and new, a conceptual linkage between the past and the present. The hotel occupies the ground floor and the top eight floors of a new tower, with five levels of guest rooms and three levels of public areas, with Neri&Hu responsible for both architecture and interior design. A rigid structural grid defines the project from outside to inside, signaling its presence on the façade, while acting as a framework within which each function of the hotel is contained.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

On the ground floor the guest is guided along the building and into the lower lobby through the regular intervals of the structural grid which form the entry doors as well as a protective canopy. Upon entering, the concept of an “urban oasis” is immediately present through the lush tree plantings throughout the interiors. Arriving at the upper lobby on level 42 the guest is welcomed into a double height space, a lantern open to the surrounding city which allows the maximum natural light.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
section
section
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Adjacent to this is the swimming pool, connected by a theatrical grand staircase, which becomes a stage to see and be seen. In this moment the boundary between interior and exterior blur, while the structural grid breaks open to form a courtyard, around which all activities within the hotel are centered.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The public areas of the hotel center around the open exterior courtyard, spanning three stories high, defined by the regular grid of columns and beams which frames views of the stunning panorama but also protects the inserted courtyard from the crowd of the surrounding metropolis. The notion of landscape continuing in from exterior to interior, of nature being inserted into the architecture, is the key element which ties all the public spaces together and defines the urban oasis.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Located on the top two levels of the courtyard are the specialty restaurant, the cocktail bar and the outdoor rooftop bar. All the venues converge around the courtyard to activate this space in unexpected ways at all hours of the day. Custom furniture and crafted bronze details compliment the simple material palette of gray stone, white plaster and Balau wood.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

For the guestrooms, the concept was to define the layout with two different elements: “the hut” and “the indoor courtyard”. Following the analogy of a small village the hut is the indoor space where the functions of daily living are enclosed. The bathroom is inserted as a floating box in the hut structure and allow for free-flowing circulation around the space.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The indoor courtyard at the end of the room, close to the window, becomes a private sanctuary to take in the beautiful view of Bangsar and beyond.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 58, Jalan Ang Seng, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alila Bangsar / Neri&Hu Design and Research Office" 28 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919745/alila-bangsar-neri-and-hu-design-and-research-office/> ISSN 0719-8884
© Pedro Pegenaute

吉隆坡阿丽拉孟沙酒店,内嵌的庭院 / 如恩设计研究室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.