All
Projects
Products
Events
Competitions

Shanghai Hongqiao Performing Arts Center / BAU

Shanghai Hongqiao Performing Arts Center / BAU

© He Shu © He Shu © He Shu © He Shu + 44

Changning, China
  • Architects: BAU
  • Area Area of this architecture project Area: 14300.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: He Shu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: VMZINC, 上海玻机智能幕墙股份有限公司, 上海霄诺建筑工程有限公司, 上海饰浦建筑装饰设计有限公司, 恒豪国际(上海)有限公司
  • Landscape Team

    Robin Armstrong, Li Luo, Yongqing Liang, Qi Cheng
  • Contractor

    Jiangsu Guangyu Construction Group
  • Documenting Architect and Engineer

    Qingdao Times Architectural Design Co., Ltd
  • Interior Architect

    BAU + Shanghai Jianke Architectural Design Institute Co., Ltd
  • Acoustic Design & Consultant

    Shanghai Research Institute of Building Science Group
  • Theater Stage Tech

    Zhejiang Dafeng Industry Co., Ltd.
  • Cinema Tech

    Shanghai Paradise CineTech Co., Ltd.
  • 3D Rendering

    BAU
  • Client

    Shanghai Changning Cultural Bureau
More Specs Less Specs
© He Shu
© He Shu

highly visible
The project is located in Tianshan Road, the new commercial boulevard in Hongqiao, one of Shanghai’s high activity districts. It is surrounded by brightly lit shopping malls built this century. This development replaces and expands on the existing state run cinema centre on the site. The project was the subject of three rounds of invited competition over 5 years before BAU was contracted to design the project.

© He Shu
© He Shu
© He Shu
© He Shu

exposure to difference
This project includes both traditional and modern programs of mass entertainment: theatre (1000 seats) and cinema (seven of various capacities). Usually seen as separate programs and increasingly supported by distinctly different user groups, this project presents the opportunity for the two different programs and variable patrons to engage.

© He Shu
© He Shu

Articulating the programs as separate objects and linking them via an enclosed plaza creates an in-between-space in which the differences between the programs are enhanced, the potential for cross-patronage is maximised, and cross-fertilisation between the performing arts is encouraged.

© He Shu
© He Shu
© He Shu
© He Shu
© He Shu
© He Shu

an assemblage of difference
The theatre is developed as a stone monolith (a traditional material for a traditional program) with rounded articulation and a theatrical staircase. The cinemas are an ensemble of stacked metal boxes (a 20th Century material for a 20th Century program), the largest of which is suspended above the street corner.

© He Shu
© He Shu
© He Shu
© He Shu

The enclosed plaza or mixing-lobby has ticket offices, café, flexible exhibition and event space, and open views to the external plaza and streetscape, also designed by BAU.

© He Shu
© He Shu

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: No.888 Tianshan Road, Changning District, Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shanghai Hongqiao Performing Arts Center / BAU" 25 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919652/shanghai-hongqiao-performing-arts-center-bau/> ISSN 0719-8884
© He Shu

上海虹桥艺术中心 / BAU

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.