All
Projects
Products
Events
Competitions

Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects

Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects

Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects + 21

Boathouse  · 
Amsterdam, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project Margulis Moormann Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Alcoa, Autodesk, De Groot Vroomshoop
  • Lead Architects

    Beth Margulis, Floor Moormann
  • Design Team

    Luuc Sonke, Lorien Beijaert, Peer Frantzen, Mark Eker
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Harbour Building for a Sailing Club, Amsterdam, the Netherlands. Within a newly created part of the city of Amsterdam, IJburg, the Water Sport Club IJburg (WVIJ) was granted rights to build facilities on a small parcel of land adjacent to its community yacht harbour. The site overlooks the Markermeer lake (former Zuider Zee).

The architects held extensive workshops with members throughout the design process to insure a maximum of user participation and enthusiasm for the project. The most important finding was that many members value social contact while doing small maintenance jobs on their boats. The principle of a simple container (shed) with a maximum of multi-purpose space became the basis for the design.

The building establishes a strong connection between the intimate water of the harbor and the greater Markermeer lake to the North. On each level of the building one experiences a specific spatial relationship with one or both of the two waters. The choice of wood as the primary construction material differentiates the building from its surroundings. Nine meter larch columns refer back to the tall masts in the adjacent harbour. All larch used in the building was locally sourced.

Ground floor plan
Ground floor plan
Longitudinal sections
Longitudinal sections

The rhythm of the seasons largely dictates the building's programmatic requirements. A water sport club is by definition less active in winter and requires less space. In contrast, during the warmer months, a bigger building is needed to accommodate more activities. The “volume inside a volume" strategy differentiates fully insulated/climatized spaces with fixed programmatic designations and larger more flexible half-climate spaces behind single glazing.

Model
Model

The outer single glazed volume consists of seven laminated larch portal frames. Nine-meter high larch columns also serve as window frames for large, single glazed panels to achieve a minimum detail solution.   Larch corner columns combined with steel roof beams create maximum openings at the end facades. Full height wooden sliding doors at both ends allow small boats to be brought in without lowering their masts. The second floor meeting room is literally hung from 70 centimeter high roof beams to avoid columns in the free spaces below. The building was realized in spite of a limited construction budget of 460,000 dollars.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Amsterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Harbour Building Amsterdam / Margulis Moormann Architects" 25 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919636/harbour-building-amsterdam-margulis-moorman-architects/> ISSN 0719-8884

阿姆斯特丹海港边的帆船俱乐部 / Margulis Moorman Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.