All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Cumulus Studio
  6. 2018
  7. Shearwater House / Cumulus Studio

Shearwater House / Cumulus Studio

  • 01:00 - 24 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Shearwater House / Cumulus Studio
Shearwater House / Cumulus Studio, © Anjie Blair
© Anjie Blair

© Anjie Blair © Anjie Blair © Anjie Blair © Anjie Blair + 17

    © Anjie Blair
    © Anjie Blair

    Text description provided by the architects. Sitting roughly 20 kilometers from the city of Devonport, Shearwater has gained significant momentum as a Tasmanian summer holiday destination in recent years, with its pristine beaches and Narawntapu National Park just a short paddle across the port. Shearwater House, sitting in a prime position on Shearwater Esplanade, was designed to take full advantage of this special location. Beginning with a podium-like form, Shearwater House subtly peaks above the sand dunes and low-line shrubbery.

    © Anjie Blair
    © Anjie Blair
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © Anjie Blair
    © Anjie Blair

    To help soften the elevated silhouette, mirrored curves were then introduced within the roof line and ground floor brickwork. Upstairs, priority is given to the beach view, with expansive living areas and floor to ceiling windows to the north and east. Throughout the interior, an array of native timbers provide a further context within the surrounding shack environment. Fine timber joinery is offset by a weathered timber facade, creating an interesting transition between the warm inside spaces and the unpredictable coastal elements.

    © Anjie Blair
    © Anjie Blair

    Below, the tiered outdoor pool and entertainment area reflects the shades and materials used in the balcony above, with timber decking intended to grey to the hue of Freers Beach driftwood. Finally, a series of new trees aim to further occupy the landscape, led by the courtyard centerpiece, set to grow through and beyond the curved roof cavity.

    © Anjie Blair
    © Anjie Blair
    Section
    Section
    © Anjie Blair
    © Anjie Blair

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Shearwater House / Cumulus Studio" 24 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919534/shearwater-house-cumulus-studio/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.