All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Brazil
  5. MOBIO Arquitetura
  6. 2017
  7. The Ceramic Atelier / Gabriel Castro (MOBIO Arquitetura) + Luiza Soares

The Ceramic Atelier / Gabriel Castro (MOBIO Arquitetura) + Luiza Soares

  • 14:00 - 19 June, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
The Ceramic Atelier / Gabriel Castro (MOBIO Arquitetura) + Luiza Soares
The Ceramic Atelier / Gabriel Castro (MOBIO Arquitetura) + Luiza Soares, © Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

© Gabriel Castro / Reverbo © Gabriel Castro / Reverbo © Gabriel Castro / Reverbo © Gabriel Castro / Reverbo + 15

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

Text description provided by the architects. Located in the metropolitan area of Belo Horizonte (Brazil), “O Ateliê de Cerâmica” is  a design studio focused on the production of ceramic objects and the preservation of traditional craftsman’s methods. Founded in 2002, it went through refurbishment and expansion in 2014 and a later intervention in 2017.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

The three designers Daniel Romeiro, Flávia Soares and Luiza Soares collaborated with the architect Gabriel Castro (MOBIO) in the architectural project.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

The existing building went through numerous interventions including the opening of a new main entrance on the facade to create a more welcoming street access. The store walls were moved in order to enlarge the store  area and the kitchen area. The new hall was built connected to the back part of the building, envisioning to host activities such as exhibitions, special store showcases, small  events and yoga classes.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo
Plan
Plan
© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

It’s main goals included; a broad sectorization to define the access and occupation of the external area, the configuration of a coffee shop, expansion of the store area and kitchen, and the settling of a multipurpose hall to host different activities.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

It’s metal structure was enclosed with glass walls and covered with thermoacoustic roof tiles and a layer of pine wood as ceiling. The transparent elements and large sliding doors integrate the interior with the surrounding garden and it’s hanging planters.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

The outside pergola is central to the spatial composition and promotes an enjoyable open air experience over a shared table and under the shade of the hanging plants.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

The importance of the landscape project relates to the vast collection of plant species, including orchids, bromeliads and foliage, cared by the group for around 20 years. Species which are normally considered too ordinary or out of fashion were given a place to shine. Giant leaves of Taioba (Xanthosoma sagittifolium), an eating vegetable, grow on the garden’s darker corners, while dinheiro-em-penca (Pilea nummulariifoliabrota) and trapoeraba-roxa (Tradescantia pallida purpurea) sprout on the floor and in between the steps of a suspended concrete stair at the main entrance. 

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

Covered by the existing porch next to the pergola, a coffee shop was settled in order to allow visitors to try the ceramic objects while enjoying a relaxing time by the garden. On saturdays, a brunch takes place and the experience is enhanced.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

The final intervention on 2017 was centered around the production sector located on the upper part of the building ground. An old roof was replaced by a rapidly deployable building of industrial style which enlarged the space and optimized the production system.

On this part of the building ground, the floor area is divided in two longilinious parts with a difference in height of 55cm between them due to the existence of a retaining wall. It was maintained and taken advantage of in order to sectorize different production stages. The working tables for shaping and glazing, sinks, cabinets and clay storage were placed on the upper part. The kilns, connected to an exhaustion system, shelves and potter’s wheel were placed on the lower part. Existing changing rooms were remodeled as well as the cats’ shelter, with the addition of a washbasin between them.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Ceramic Atelier / Gabriel Castro (MOBIO Arquitetura) + Luiza Soares" [O Ateliê de Cerâmica / Gabriel Castro (MOBIO Arquitetura) + Luiza Soares] 19 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919124/the-ceramic-atelier-mobio-arquitetura-plus-luiza-soares/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.