All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. China
  5. The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art
  6. 2016
  7. Watch • Tree&stone / The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art

Watch • Tree&stone / The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art

  • 20:00 - 18 June, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Watch • Tree&stone / The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art
Watch • Tree&stone / The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art, © Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

© Aoguan Performance of Architecture © Aoguan Performance of Architecture © Aoguan Performance of Architecture © Aoguan Performance of Architecture + 37

  • Interior Design Team

    Tianliang Ding, Jian Yang, Xiaofeng Huang, Yanhua Wu
  • Landscape Design Team

    Ruokan Zhen, Qiming Xie
  • More Specs Less Specs
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

From the architect
The construction of beautiful villagers needs to protect the “ecological” environment, “let the residents see the mountains and see the water”. While paying attention to the construction of “morphology”, it is necessary to carry out the construction of “literature” and “remember to live in the hometown”. Therefore, the rural memory museum that retains the rural folk customs, the memory of the times, and the continuation of the local context has emerged as a new public building in the new countryside. It is also a museum, a “museum” in the countryside, a “living” museum in the original environment, and a shared living roomwhere villagers gather and exchange visitors.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

Project introduction
Sevenhe mountain • village living room is located in shushi village, changan town, fuyang, hangzhou, zhejiang province. Surrounded by green hills, huyuan creek turns continuously from hengcha village to form a big s-shape, winding past the village, and enjoying the good reputation of "crane habitat, landscape tai chi village". In recent years, on the basis of protecting the pattern of traditional villages, the local government has carried out environmental governance optimization. It is expected that the original chemical village will become a beautiful village with blue sky, white clouds, green mountains and rivers and traditional landscape and pastoral scenery.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

The village living room is rebuilt from the old auditorium located in the center of the village. The original building was a two-story wooden structure of 600 square meters. It was built in the 1960s and 1970s. The west side of the site and the south side of the field of vision is better, close to the crisscross paths of pastoral scenery, the distance has mountains meandering green screen overlapping.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

The project retains the main wooden structure system of the building, such as beams, columns and trusses, and carries out overall reinforcement and heightening treatment, while the rest are dismantled and rebuilt. The naturally curved beams and columns, which are "tottering", have precipitated the past history and become the most profound "memory" in this space.

exploded diagram
exploded diagram

On the basis of continuing the high open space characteristics of the main body of the auditorium, the interior space "opens the skylight" on the dark and dreary roof to introduce sunlight to weaken the difference between indoor and outdoor space and inject new vitality into it.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

According to the functional requirements, the new space is extended to the south side, and its outer wall is enclosed by transparent floor-to-ceiling glass, carrying on the peaceful dialogue between "new" and "old", "building" and "environment" under the eaves of the original architectural features.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

On the west side of the main entrance, the original "people" sloping roof extends outward to form an open porch, under which three or five bamboo grilles hang down from the roof. Together with the "L" shaped mirror pool and a few pebbly low walls, they form an entrance transition space with a good sense of identification and experience, showing the rural charm of jiangnan. Under the porch, the broad eaves become the "view frame" of the distant mountains, the scenery around the shallow pool was edited, through the curtain like hanging bamboo grilles to see the villagers across the pond smoke curling up... The picture in front of the corridor is the architectural footnote to the beautiful rural life before us.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

The external space retains the original square space on the south side, making it adapt to the multi-functional needs of farmers' daily production and life and new gathering and celebration. The paddy field near the west side is transformed into the lotus pond landscape with implied tai chi pattern. On the other side of the lotus pond, mountain peach trees are planted on the opposite bank. Standing on the square, people can see the creek beach at the edge of the village, which opens up a rural landscape space with distinct theme for the country living room.

© Aoguan Performance of Architecture
© Aoguan Performance of Architecture

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Watch • Tree&stone / The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art" 18 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918947/watch-star-tree-and-stone-the-design-institute-of-landscape-and-architecture-china-academy-of-art/> ISSN 0719-8884
© Aoguan Performance of Architecture

七鹤山•乡村客厅 / 中国美术学院风景建筑设计研究总院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.