All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. China
  5. Atelier About Architecture
  6. 2019
  7. Apartment 55 / Atelier About Architecture

Apartment 55 / Atelier About Architecture

  • 20:00 - 19 June, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Apartment 55 / Atelier About Architecture
Apartment 55 / Atelier About Architecture, Studio on 2F. Image © Haiting Sun
Studio on 2F. Image © Haiting Sun

Night view at the terrace. Image © Haiting Sun Stairwell. Image © Haiting Sun Main painting room on 2F. Image © Haiting Sun Stairwell. Image © Haiting Sun + 29

  • Interiors Designers

  • Location

    Beijing, China
  • Category

  • Chief designers

    Ni Wang, Dawei Zhang
  • Interior design team

    Shujun Yang, Daguang Shou, Yiren Fan
  • Structural design

    Su Liu
  • Construction firm

    Da You He Cheng Construction & Decoration Co., Ltd.
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

Night view at the terrace. Image © Haiting Sun
Night view at the terrace. Image © Haiting Sun

Text description provided by the architects. This is an architectural renovation project designed for working requirements and the living conditions of an artist. We named the project Apartment 55 (A55) because the number 55 has a special meaning to the owner.

Courtyard. Image © Haiting Sun
Courtyard. Image © Haiting Sun

The apartment is located on the top floor of a five-story building. The owner wants to keep the existing courtyard and ensure the functions of work, reception, exhibition, and daily life at the same time. His studios require an absolute sense of privacy, thus it takes a great amount of consideration about the position of the painting, the angle of the light and the vision of the artist himself.

Courtyard. Image © Haiting Sun
Courtyard. Image © Haiting Sun

The biggest challenge of this project is how to renovate and make rooms for all functions within the limits of the carrying capacity of the original structure. After reorganizing the spatial arrangement, we redefined the building and courtyard and rearranged the horizontal and vertical circulation. The added load is controlled within 9 tons after the latest calculation of the whole structure. The brand-new steel structure is “tied” to the original concrete frame so that it can not only avoid negative impact on the original structure but also play a certain role of the enclosure.

Functional diagram
Functional diagram
Circulation and structure diagram
Circulation and structure diagram

As for the circulation and spatial planning, it starts at the main entrance and goes inward to the public areas (reception room, exhibition room), and transitioning towards the semi-public areas and private areas (living room, studio). In order to provide visibility and accessibility for the visitors, they can experience the transformation of spatial properties through the opening and closing of the sliding doors, the position and transparency of the window, and combining the transitional spaces between the stairs and corridors. We designed three studios for the artist in the working area, and it constructs different creative spaces with the various atmosphere by controlling the height through the new steel structure, the position of the window and the size of the room, the effect on the light environment through the reflection between the natural light and wall.

Dining room kitchen on 1F. Image © Haiting Sun
Dining room kitchen on 1F. Image © Haiting Sun
Dining room on 1F. Image © Haiting Sun
Dining room on 1F. Image © Haiting Sun
Viewing the dining room from exhibition space. Image © Haiting Sun
Viewing the dining room from exhibition space. Image © Haiting Sun

In order to increase the sense of privacy of the space, the new curtain wall starts at 5.6meters at the elevation of an inner courtyard, which means that there are no windows at the eye level of the reception area on the first floor, making the whole courtyard a homogeneous open-air exhibition space. A staircase leading to the large studio on the second floor is hidden behind the facade as a transitional space. The glass facade combines the courtyard and daylight into a glass box full of natural light, therefore filter the direct sunlight that comes into the large studio, and making the light softer in the meantime. Skylight renders the emotional changes and ritual sense of transition from the public/semi-public space on the first floor to studio/private space.

Main painting room on 2F. Image © Haiting Sun
Main painting room on 2F. Image © Haiting Sun
Studio on 2F. Image © Haiting Sun
Studio on 2F. Image © Haiting Sun
Main painting room on 2F. Image © Haiting Sun
Main painting room on 2F. Image © Haiting Sun

The mixture of color, material, and light, constitutes the second transformation of atmosphere and emotion. A large area of nano-concrete is used on the floor and wall of the reception area on the first floor; granular sensation of hand polished surface with texture and gloss of the wood, which is darkening the whole hue of a reception area and in contrast to the courtyard with glaucous real stone paint. It emphasizes the spiritual experience brought by the natural light projected from outside.

Stairwell. Image © Haiting Sun
Stairwell. Image © Haiting Sun
Stairwell. Image © Haiting Sun
Stairwell. Image © Haiting Sun

The hue of the space starts to fade once turning from the corridor on the first floor to a stairway leading up to the second. The wall and wooden floor are both light gray, it strengthens emotions with daylight together right before entering the private working zone. Light gray nano-concrete floor and white wall are used for the whole second floor. Daylight comes though the curtain wall and brings serenity and purity to the working area. The large studio and courtyard can be overlooked on the third-floor terrace, with lighting diffusing from the glass facade at night exaggerating the architecture as an urban landscape.

Viewing the kitchen from stairwell. Image © Haiting Sun
Viewing the kitchen from stairwell. Image © Haiting Sun
Stairwell. Image © Haiting Sun
Stairwell. Image © Haiting Sun

A55 takes up to three years from design to completion. Limited to the extremely harsh constraints of the project, we try to maximize the change and rhythm of the building in accordance with the function, along with perception and form, lightness and heaviness, light and color. Hopefully, these integrated experiences will slowly be coming together with the art created by the owner.

Exhibition space on 1F. Image © Haiting Sun
Exhibition space on 1F. Image © Haiting Sun

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment 55 / Atelier About Architecture" 19 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918809/apartment-55-atelier-about-architecture/> ISSN 0719-8884
Studio on 2F. Image © Haiting Sun

Apartment 55 / 左通右达建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.