All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pedestrian Bridge
  4. Spain
  5. Santamaria Arquitectes
  6. 2018
  7. La Rampinya Elevator / Santamaria Arquitectes

La Rampinya Elevator / Santamaria Arquitectes

La Rampinya Elevator / Santamaria Arquitectes
La Rampinya Elevator / Santamaria Arquitectes, © Tanit Plana
© Tanit Plana

© Tanit Plana © Tanit Plana © Tanit Plana © Tanit Plana + 18

  • Builder

    Bergavia Obres S.L.
  • Coordinator

    Jordi Claramunt
  • Structural Engineering

    Carmela Torró Micó
  • More Specs Less Specs
© Tanit Plana
© Tanit Plana

Text description provided by the architects. The "Rampinya" neighborhood, within the municipality of Sallent, is located approximately 17m above the level of the access road to the village.

© Tanit Plana
© Tanit Plana
© Tanit Plana
© Tanit Plana

In order to solve the accessibility of the neighborhood, the project proposes the placement of a public elevator at the end of Concepción street that communicates this level with the road below and thus to improve the connectivity of the neighborhood with the town center.

© Tanit Plana
© Tanit Plana

Therefore, the intentionality of the action is based on the landscape integration of the whole intervention, trying to emphasize and enhance the strengths of the site (visual, routes, environment) through the architectural proposal.

© Tanit Plana
© Tanit Plana

The street, 6m wide, is extended up to the vertical of the elevator and it stands about 3m. through a platform that will become a viewpoint over the river and the village. The pavement of the viewpoint platform is made of acid-lacquered concrete, and it is joined with that of the street in order to create an extension of the street to the viewpoint.

© Tanit Plana
© Tanit Plana

The elevator is resolved with three concrete screens with Corten steel facing and a glass box that allows the passenger to enjoy the panoramic views while circulating vertically by the elevator and at the same time allows the transparency from the street to the visuals on the historical town and on the historical chimney by the river.

© Tanit Plana
© Tanit Plana

The night lighting is resolved with the placement of LED lamps placed on the pavement of the platform.

At the bottom of the intervention, in the Estació street, the sidewalk is widen to 3m as the adjacent sidewalks and at the end of the itinerary there is a canopy that unifies the bus stop and the access to the elevator

© Tanit Plana
© Tanit Plana

The retaining wall of the new sidewalk is resolved with Corten steel panels that will simultaneously complete the functions of retaining wall, surface finish and will visually drive the pedestrian to the canopy.

© Tanit Plana
© Tanit Plana

The Concepció street urbanization proposal is to replace the existing pavement with a single platform clearly differentiating the cars area with an asphalt pavement and the pedestrian area with acid-filled concrete pavement. The lighting is solved by the placement of LED lamps along the route.

© Tanit Plana
© Tanit Plana

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Rampinya Elevator / Santamaria Arquitectes" [Ascensor público en La Rampinya / Santamaria Arquitectes] 11 Jun 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/918784/la-rampinya-elevator-santamaria-arquitectes/> ISSN 0719-8884
© Tanit Plana

La Rampinya 电梯,与景观融合的观景平台 / Santamaria Arquitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.