All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Shopping Centers
  4. China
  5. Shanghai ZF Architectural Design
  6. 2019
  7. LinGang New City Community Shopping Center / Shanghai ZF Architectural Design

LinGang New City Community Shopping Center / Shanghai ZF Architectural Design

  • 23:00 - 15 June, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
LinGang New City Community Shopping Center / Shanghai ZF Architectural Design
LinGang New City Community Shopping Center / Shanghai ZF Architectural Design, birdview. Image © Yong Zhang
birdview. Image © Yong Zhang

birdview. Image © Yong Zhang north commercial street. Image © Yong Zhang commercial street entrance. Image © Yong Zhang tiny plaza. Image © Yong Zhang + 28

  • Architects

  • Location

    Linggang Road, XiaLi Road, Pudong District, Shanghai, China
  • Category

  • Lead Architects

    Zhen Lu, Hai Jiang, Jorge Bressel Mateo
  • Design Team

    Jiajie Dong, Chuyang Shang, Wenjin Zhang, Teng Ma, Wu Xu, Li Zhang, Juan He, Qing Wei, Rui Ding, Xiaolan Qian, Yufei Zhang, Rui Wang, Xiang Wang, Xiaohai Shi, Jingxin Wei, Xuyi Wu, Yangang Fu, Moyan Cheng, Yong Wei, Jia An, Jie Huan, Danying Yang, Xing He, Daian Feng, Dongmei Zhao, Shenglei Yu
  • Area

    47353.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

  • Engineering

    Shanghai ZF Architectural Design
  • Landscape

    Shanghai ZF Architectural Design
  • Client

    Shanghai Lingang New Town Investment and Construction Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs
north commercial street. Image © Yong Zhang
north commercial street. Image © Yong Zhang

Text description provided by the architects. The project is located in Lingang New City, Pudong New Area, Shanghai. Seven residential neighborhoods have been built in the periphery successively, which are divided into three blocks, i.e., community commercial center, commercial street and serviced apartment. Designed based on the concept of “Market”, a series of space close to human scale are created to attract and gather traffic to both banks of the river, providing a unique shopping experience that is close to nature.

birdview. Image © Yong Zhang
birdview. Image © Yong Zhang

Market
We position the project as a modern community living center (CLC) with traditional market commercial space, expect to fully exploit the potential of the land and use the clustering of small commercial buildings to create a series of free spaces close to human scale, to perfectly reflect the unique ambience of “Market” and attract people from residential area to commercial area.

top view. Image © Yong Zhang
top view. Image © Yong Zhang

We have designed two “small markets” along the river. Starting from the two-bank-waterfront public life center, the commercial center with large volume is arranged on the northwest side, with high and low staggered stairs, green leisure plaza and river landscape, just like a “hill” of the market, serving as a friendly scale transition between the river and commercial center.

east commercial street. Image © Yong Zhang
east commercial street. Image © Yong Zhang

Eight stand-alone 1-3 storey shops are scattered on the northeast side. The 12-storey serviced apartment in an L shape is located at the northeast corner and encloses two winding commercial streets, three plazas and corners with freely arranged small commercial buildings, creating a free, changeable and friendly space experience.

tiny plaza. Image © Yong Zhang
tiny plaza. Image © Yong Zhang

Green Core
The two “small markets” along the river, combined by the landscape, are also special features of the project. The two triangular landscape plazas, connected by a bridge, become the spatial core of the whole plot. In the project, waterfront space is highly precious and active public activity space. Hence, we use the building waterfront as the main commercial showcase face.

view from the river. Image © Yong Zhang
view from the river. Image © Yong Zhang

The landscape system, centered on the pedestrian plazas on both banks enclosed by three plots, is the core node to create a “capillary green network” with the scattered space around the buildings according to local conditions. The walkway is also intentionally designed into irregular fold lines, for every step with a change of scene in the commercial retail space, green everywhere.

commercial street night view. Image © Yong Zhang
commercial street night view. Image © Yong Zhang

Ambience
The design of commercial flow fully reflects the core idea of “Market” in the project. What seem to be disorganized and irregular are carefully planned and designed. Every shop in the market enjoys excellent traffic flow and external image so that people can fully experience the nice spatial scale and commercial atmosphere rambling.

commercial street entrance. Image © Yong Zhang
commercial street entrance. Image © Yong Zhang

The market is made up of multiple small houses. Every house, every shop and every corner are different, including the height, shape, color and slope of the houses. Such primitive houses are randomly placed in groups by the riverside to create rich interior spaces, thus forming a variety of free streets, corners and small squares inside the market.

commercial center. Image © Yong Zhang
commercial center. Image © Yong Zhang

The exterior design features modern sloping roof that highlights stand-alone, small buildings to create a small-scale, natural and spontaneous feeling. The wall color is based on warm tone, and a variety of façade materials such as paint, brick, aluminum board, etc. are applied to form a wealth of material and texture changes, creating a sense of architectural combination from different ages for natural growth.

commercial center. Image © Yong Zhang
commercial center. Image © Yong Zhang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "LinGang New City Community Shopping Center / Shanghai ZF Architectural Design" 15 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918749/lingang-new-city-community-shopping-center-shanghai-zf-architectural-design/> ISSN 0719-8884
birdview. Image © Yong Zhang

上海临港新城社区商业中心 / 上海中房建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.