All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Eduard Balcells
  6. 2018
  7. El Til·ler School / Eduard Balcells + Tigges Architekt + Ignasi Rius Architecture

El Til·ler School / Eduard Balcells + Tigges Architekt + Ignasi Rius Architecture

  • 08:00 - 7 June, 2019
  • Curated by Clara Ott
El Til·ler School / Eduard Balcells + Tigges Architekt + Ignasi Rius Architecture
El Til·ler School / Eduard Balcells + Tigges Architekt + Ignasi Rius Architecture, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 42

  • Clients

    Fundació per a l’art d’educar de Rudolf Steiner
  • Structural Engineering

    Bernuz-Fernández
  • Mechanical engineering

    Progetic
  • Quantity surveyor

    Egaractiva
  • Agronomical engineer & Landscape consultant

    Factors de Paisatge - Manuel Colominas
  • Collaborators

    Manel Romero, architect, Elisabeth Terrisse, architect
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. Recycling five buildings and a garden. The El Til·ler - Linden Tree- School is carefully inserted into a large, mature and abandoned private garden, in the garden suburb of Bellaterra, close to Barcelona. The complex is articulated along the existing main access path, which becomes a “rambla” -the Mediterranean name for high street- that ends at a square which opens to the landscape.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Cross section
Cross section
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Five of the six buildings that make up the school are existing modular pavilions of wood and steel which come from two other sites previously occupied by the school. These buildings are disassembled, transported and precisely reconfigured at the new site, adapting to the topography, existing vegetation, sun exposure and views. The sixth building, which is presented here, houses the kindergarten and the common spaces.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Sequences, horizons, light. Urban design as an expression of pedagogy. The school proposes a contemporary spatial expression of the Waldorf-Steiner pedagogy adapted to a Mediterranean climate. Thus, there are no interior corridors, and access to the classroom follows a gradual exterior spatial sequence: rambla – courtyard – porch - receiving hall - classroom.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Intermediate level
Intermediate level
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The horizons -the views- expand as the child grows, and the rotation of the classrooms on the topography gives them varying light qualities, both in intensity and color. Sequences, horizons and light personalize each classroom, emphasizing and accompanying the experience of growing up and learning.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Axo
Axo

Alcoves and frames. Architecture as an expression of pedagogy. The new building, which houses the kindergarten and common spaces, frees the plan from columns and concentrates them at the facades in the shape of thick buttresses, making it possible to place the kindergarten classrooms on top of a necessarily column-free multi-purpose hall. The spaces between the buttresses become alcoves, which are shaped according to the functional and pedagogical needs of each space.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the outside, the alcoves are contained within frames which order the facade and visually reduce the size of the building, bringing it closer to that of children. The “seasonal table”, the most unique spatial element of the Waldorf pedagogy, organizes the new kindergarten classrooms. This small “altar”, where the cycles of nature are explained, is placed focally, within an alcove that provides a specific natural light -lateral, reflected and diffuse.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Passive climatic comfort and budget optimization. The thermal insulation of wood-fiber panels and the inertia of the massive concrete structure almost completely eliminates the need for heating in winter. Comfort during the rest of the year is achieved thanks to the ventilated facades, the external aluminium store blinds and natural cross ventilation.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The volumetric compactness, the semi-prefabrication of both the concrete structure and the facades -entirely wooden- and the exposure of the construction materials without claddings have made it possible to erect this school building for a cooperative of parents and teachers within a very tight budget, lower than the usual in the public school sector. The facade evolves from a flat surface into an inhabited space, the classroom turns into a house and the school becomes a small village along a rambla.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "El Til·ler School / Eduard Balcells + Tigges Architekt + Ignasi Rius Architecture" 07 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918637/el-til-star-ler-school-eduard-balcells-plus-tigges-architekt-plus-ignasi-rius-architecture/> ISSN 0719-8884
© Adrià Goula

El Til·ler 学校 / Eduard Balcells + Tigges Architekt + Ignasi Rius Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.