All
Projects
Products
Events
Competitions

Canovas Cassart House / Lacol + LaBoqueria

Canovas Cassart House / Lacol + LaBoqueria

© Lacol / House Habitat © Lacol / House Habitat © Lacol / House Habitat © Lacol / House Habitat + 15

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

Text description provided by the architects. The project, an detached single-family house, begins with three main ideas. First, the low environmental impact. Both in the construction phase and in the use of the house, maximum energy efficiency and minimum environmental impact are sought. The structure of the house is CLT (contralaminated wood) and a dry construction has been chosen, with the use of the most sustainable materials as possible. The house is equipped with an aerothermal system accompanied by solar panels that cool and heat a floor heating system. The air conditioning set is complemented by a system of air renewal with heat recovery that allows to constantly ventilate the interior air without losing the comfort of the interior.

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat
Ground floor plan
Ground floor plan
© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

The second place bioclimatic functioning. The site offers the building very good solar capture throughout the day, hence the project tries to make the most of solar collection and demand minimum installed air conditioning systems. The East, West and North facades are very hermetic, while the South facade is the one with a different character. In it the sun is captured with large openings, which in the coldest months allow the entry of solar rays to almost half the house. For the hot months this facade has a system of shutters on the first floor and a large pergola of 3m deep with retractable cover that allows to protect from the solar rays according to the time of year.

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

Finally, it is a project that looks after the comfort of users over time. Juan and Assumpta wanted a house that responded to their current situation, where they live with their teenage son and a grandmother, but understand that this situation is temporary in the mid term. So for them, who are the main users, the design allows them to have a comfortable, spacious, adapted, single-storey house and very related to the outside. The ground floor responds to the will of Juan and Assumpta to form a house in itself, a concatenation of very open spaces, which could work without doors where there is a day area turned towards the garden and is gaining privacy as you reach the area of ​​the rooms. On the contrary, the first floor can operate independently. It consists of two rooms with bathroom that allow in the future to be enabled as an independent area by the son, only changing the bathroom for a kitchen.

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat
Section
Section
© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

En ella recae la captación de la casa con grandes aberturas, que en los meses más fríos permiten la entrada de rayos solares hasta casi media casa. Para los meses calurosos esta fachada tiene un sistema de contraventanas en la planta primera y una gran pérgola de 3m de profundidad con cubrición retráctil que permite protegerse de la radiación solar según la época del año.

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

Finalmente es un proyecto que vela por la comodidad de los usuarios en el tiempo. Juan y Assumpta quieren una casa que responda a su situación actual, donde conviven con su hijo adolescente y la abuela, pero entienden que esta situación es temporal a medio plazo. Así pues para ellos que son los principales usuarios les permita tener una vivienda cómoda, amplia, adaptada, de una sola planta y muy relacionada con el exterior.

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

La planta baja responde a las voluntad de Juan y Assumpta de formar una vivienda en sí misma, una concatenación de espacios muy abiertos, que podría funcionar sin puertas donde hay una zona de día volcada hacia el jardín y se va ganando con privacidad en medida que se llega a la zona de las habitaciones. Por el contrario la planta primera puede funcionar de forma independiente. Consta de dos habitaciones con baño que permita en un futuro habilitarse como zona independiente por el hijo, sólo cambiando el baño adaptado para una office / cocina.

© Lacol / House Habitat
© Lacol / House Habitat

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Canovas Cassart House / Lacol + LaBoqueria" [Casa Canovas Cassart / Lacol + LaBoqueria] 10 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918632/canovas-cassart-house-laboqueria/> ISSN 0719-8884
© Lacol / House Habitat

卡诺瓦斯·卡萨特之家 / Lacol + LaBoqueria

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.