All
Projects
Products
Events
Competitions

HOUSE B4 / KWa

HOUSE B4 / KWa

© Jürg ZIMMERMANN © Jürg ZIMMERMANN © Jürg ZIMMERMANN © Jürg ZIMMERMANN + 10

Houses  · 
Husseren-les-Châteaux, France
  • Architects Authors of this architecture project KWa
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Erset, Fondis, HUECK, Isotra, Socomal, Swisspearl
  • Architect in Charge

    Laurent KAUFFMANN
  • Client

    M. Broglin
  • Structure Engineering

    M. Ricci
More Specs Less Specs
© Jürg ZIMMERMANN
© Jürg ZIMMERMANN

Text description provided by the architects. This new, single-family house on the outskirts of a rural village perched between forests to the west and vineyards to the east in the valley below, juxtaposes form and materials in a bold manner.

© Jürg ZIMMERMANN
© Jürg ZIMMERMANN

House Broglin is surrounded by wineries, situated on the periphery of the commune Husseren-les-Chateaux, south of Colmar on the south-eastern border in France. An existing old barn on the site was demolished to make way for the modern new house. In order to integrate the building into the landscape, the Vosges sandstone from the demolished barn was reused and reinterpreted in a modern context for the lower level of the house. The project brief includes: the construction of a detached house (without a subterranean basement) and the creation of an open covered space on the ground floor, which can be used as a covered parking. 

Level 1 Floor
Level 1 Floor
Section AA
Section AA

Occupying the bulk of the site, the complex forms of the house were generated as a response to the irregular shape of the site. Various oblique facets were carefully formed and the treatment of the façades and large glazed openings positioned to optimize the views of the surrounding landscape, the rear forest and agricultural valley with vineyards below.    

© Jürg ZIMMERMANN
© Jürg ZIMMERMANN

The ground floor accommodates the children’s rooms, bathrooms and an office, as well as the technical areas, boiler room and laundry. On the upper level are the communal areas— living room, dining room and open plan kitchen—which extend out onto a spacious timber terrace cantilevered over a swimming pool. A rustic lower level clad in sandstone forms a kind of plinth for the dynamic freeform upper level, which is clad in smooth, light beige Swisspearl panels. The strong juxtaposition of materials and textures gives the house its strong, contemporary character.  

© Jürg ZIMMERMANN
© Jürg ZIMMERMANN

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "HOUSE B4 / KWa" 06 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918558/house-b4-kwa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.