All
Projects
Products
Events
Competitions

San Vicente935 Housing / Lorcan O’Herlihy Architects

San Vicente935 Housing / Lorcan O’Herlihy Architects

© Paul Vu © Paul Vu © Paul Vu © Paul Vu + 21

Apartments  · 
West Hollywood, United States
  • Client

    Dorianne Mir
  • Engineering

    Amir Pirbadian
  • Landscape

  • Electrical

    Amelect Inc
  • Energy, HVAC, and Plumbing

    MNS Engineering
More Specs Less Specs
© Paul Vu
© Paul Vu

Text description provided by the architects. This new 7-unit housing project in West Hollywood continues LOHA’s commitment to promoting thoughtful design through an adaptation of the courtyard housing typology. Located on a constrained site on San Vicente Blvd between Santa Monica and Sunset Blvd, this project judiciously reduces its allowable building envelope to maximize open space and provide a large common courtyard. Focused on developing productive new models for added density on small infill sites across the City, this project prioritizes outdoor space, social connectivity, and porosity at the street level.

© Paul Vu
© Paul Vu

All circulation, including the primary exterior sculptural stair, is set within this common courtyard, encouraging social interaction and a sense of community between residents and visitors. Integral to the design, this centrally located amenity allows all units to have exterior access directly from the courtyard, while eliminating the need for mechanically climate-controlled corridors. The courtyard design is programmed with seating areas, a water feature, and various plantings.

© Paul Vu
© Paul Vu

In an effort to extend the street into the building, one quarter of the main elevation facing San Vicente935 is carved away to provide a direct visual and physical connection between the street and the courtyard space. Emphasized by both material and form, the double-height void provides an open, light-filled passageway, while reducing the project’s mass at the street front and contributing porosity and visual accessibility to the project.

© Paul Vu
© Paul Vu

The project consists of two unique housing typologies that follow a common parti. This approach allows for a single central core containing all building systems to stack vertically throughout the project. By shifting all of the infrastructure to the center of the building, the exterior envelope is liberated to have large exterior openings, abundant access to natural light, and uninterrupted, continuous clear ceiling heights.

South elevation
South elevation
Site plan
Site plan

Entered from ground level, there are three walk-up, two-story town homes and on upper floors, four single-story flats. All units have at least three exterior exposures allowing light to enter from all sides. Additionally, all units are all single loaded, providing cross ventilation and passive cooling.

© Paul Vu
© Paul Vu

Exterior materials are a combination of powder coated fiber cement board – developed specifically for this project - made of recycled content and local forest managed wood siding. Via a rain screen system application, both materials promote long-term lifecycle and provide a rich contrast. A number of project specific details exist throughout, allowing the use of off the shelf and readily available materials to be re-comprised into custom assemblies.

© Paul Vu
© Paul Vu

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: West Hollywood, California, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "San Vicente935 Housing / Lorcan O’Herlihy Architects" 04 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918415/san-vicente935-housing-lorcan-oherlihy-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.