All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. Super+Partners
  6. 2019
  7. The Renovation Of Beijing Xinwenhua Street / Super+Partners

The Renovation Of Beijing Xinwenhua Street / Super+Partners

  • 23:00 - 8 June, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
The Renovation Of Beijing Xinwenhua Street / Super+Partners
Courtyard and floor to ceiling windows. Image © He Chen
Courtyard and floor to ceiling windows. Image © He Chen

Evening bedroom and terrace. Image © He Chen Night living room and garden. Image © He Chen Bedroom and study. Image © He Chen Entrance corridor overlooking the roof. Image © He Chen + 33

  • Architects

  • Location

    Xinwenhua Street Project , Xicheng District, Beijing, China
  • Category

  • Lead Architects

    Kai Fan, Jianlei Yu, Ke Xiao, Bo Su
  • Design Team

    Longsheng Ye, Lihua Luo, Heng Zhang
  • Area

    185.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

  • Constructor

    Huge Design Group
  • Owner

    Beijing Ziting Cultural Development Co., Ltd.
  • Operation Consultant

    Huge Design Group
  • More Specs Less Specs
New Culture Street along the street entrance. Image © He Chen
New Culture Street along the street entrance. Image © He Chen

Text description provided by the architects. The project is located at the southwest corner of the intersection of  Xuanwumen Inner Street and Xinwenhua Street. The Xuanwumen Inner Street was called the official road outside Shunchengmen in Yuan Dynasty. And in Ming and Qing Dynasty, Xuanwumen Inner Street was called the Xuanwumen Street. In the north side of the east section of  Xinwenhua Street lies Lu Xun High School which is the former site of Peking Women’s College of Education.

In the evening, the roof overlooks Xuanwumen. Image © He Chen
In the evening, the roof overlooks Xuanwumen. Image © He Chen
Garden gray brick. Image © He Chen
Garden gray brick. Image © He Chen

The original ancient house has a history of more than 200 years, and the original wooden structure and the brick wall of the house have been seriously damaged. Before the transformation, it was a well-known restaurant. In the process of transformation and design, the bar equipment was cleaned up, and a rectangular courtyard space was designed in the L-shaped whole courtyard, which fully utilized the inward-looking character of the courtyard to solve the natural lighting and ventilation; meanwhile, the courtyard is separated into four parts:

New Culture Street Axon
New Culture Street Axon

The entrance area to the north side is designed as the public area for receiving visitors; The east side is the auxiliary area of kitchen, storage room, and bathroom, which is connected to the main entrance; The west side is the restaurant and bar counter, which maintains connection with the central courtyard; The south side is a relatively private and independent area, which can also be transformed into a bedroom suite with an independent bathroom; the interior spaces of each area maintain connection. And the central outdoor courtyard is surrounded by those areas. However, the plasticity and transformation possibility should be given to the interior space by design.

Entrance corridor overlooking the roof. Image © He Chen
Entrance corridor overlooking the roof. Image © He Chen
Entrance hallway and living room. Image © He Chen
Entrance hallway and living room. Image © He Chen

The transformed main gate along the street and the mounting stone in front of the gate are kept in the original state, faithfully recording the history; the courtyard wall along the street is decorated vividly, not only solemn but also gorgeous. Therefore, the ancient house has become a wonderful landscape in the streets.

Bedroom overlooking the roof. Image © He Chen
Bedroom overlooking the roof. Image © He Chen

The wood structure in Chinese style preserved indoors presents the local traditional architectural features, while the delicate details of the later-added modern architectural structure endow fresher and lively characteristics to space. The blending of old and new materials, the connection and transition of the internal and external space and the fleeting time have been dramatically recorded. And the dyed firs have been maintained naturally from the texture to color. Then, a sense of relaxation and comfort has been created under the joint influence of the bare wood beam made in Qing dynasty, dark slate made of granite and white rough glaze. Standing inside quietly, it seems that you can feel the slowly flowing of a hundred years.

Bedroom and study. Image © He Chen
Bedroom and study. Image © He Chen
Bedroom far view courtyard. Image © He Chen
Bedroom far view courtyard. Image © He Chen

As to the scenery on the roof, an overhead anti-rot wood roof was laid with the existing flat-top structures of the eastern and western houses and was between the roofs of the north and south houses which were covered with black bricks in slope. Then two observation platforms were formed, which not only enriched the vertical arrangements of the outdoor space in the inner courtyards but also provided a natural layer of heat preservation and insulation for the flat-top buildings.

Night living room and garden. Image © He Chen
Night living room and garden. Image © He Chen
Evening bedroom and terrace. Image © He Chen
Evening bedroom and terrace. Image © He Chen

Climb to the roof through the stairs in the central courtyard, and look as far as you can, the scenery of the old Beijing city for a whole year could be in your eyes: everything wakens in spring; the sun shines like a ball of fire in the clear sky in summer; fallen leaves fly with the wind in the late autumn; and everywhere is white in winter. The real meaning of rejuvenating old buildings by transformation is to experience life and feeling closely bound up with nature.

Living room and study. Image © He Chen
Living room and study. Image © He Chen

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Renovation Of Beijing Xinwenhua Street / Super+Partners" 08 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918386/the-renovation-of-beijing-xinwenhua-street-super-plus-partners/> ISSN 0719-8884
Courtyard and floor to ceiling windows. Image © He Chen

北京西单新文化街合院改造 / Super+Partners

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.