All
Projects
Products
Events
Competitions

Regent House / Smart Design Studio

Regent House / Smart Design Studio
© Anson Smart
© Anson Smart

© Anson Smart © Anson Smart © Anson Smart © Anson Smart + 38

Sydney, Australia
  • Architects: Smart Design Studio
  • Area Area of this architecture project Area: 259.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Anson Smart
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Artedomus, Astra Walker, Bentley Systems, Lysaght Trimdeck, ROYAL OAK FLOORS, Resene, Whitecliffe
More Specs Less Specs
© Anson Smart
© Anson Smart

Text description provided by the architects. The transformation at Regent has a lot to do with light. The house was laid out in a traditional Victorian format with characteristically dark front rooms. A skylight now spans the length of the kitchen, and the formal rooms open onto the airy new combined living space. A double height light reveal floods the dining room and boys’ room above with additional light.

© Anson Smart
© Anson Smart

The lack of connection to the outdoors has been counteracted by internalising the level change. As a result the combined living space benefits from high ceilings, flowing directly onto the terrace and grassed area beyond once the pocket bi-fold doors are slid away.  Increased ceiling heights, generous volumes and borrowed space combine to create a sense of spaciousness in this relatively narrow site.

© Anson Smart
© Anson Smart
Section
Section
© Anson Smart
© Anson Smart

Slight adjustments to the layout make a considerable difference to not only the feel but the frequency of use of different spaces. The relocation of the laundry to the lower ground floor allows a better connection between inside and outside at ground level. The new combined living room houses one gracious table for family and guests alike, leaving the former dining space to become a well utilised study. Upstairs the second bedroom is now a uniquely detailed ensuite, and the third bedroom enjoys the additional space afforded by the slightly extended foot print below. 

© Anson Smart
© Anson Smart

Curves act as a common thread between the traditional and contemporary architecture. At ground level, a rounded ceiling connects the formal living room and the new combined living room. The curves feature heavily in this light-filled new space, reappearing upstairs in the ensuite, boys’ bedroom and attic ceiling.

© Anson Smart
© Anson Smart

The finishes are light and neutral in colour to allow the owner’s impressive collection of contemporary art to shine. The materials imbue quality to the project. Brass is a highlight amongst the abundance of pale timber joinery and walls, marble and softly coloured walls.

© Anson Smart
© Anson Smart

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Regent House / Smart Design Studio" 28 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917770/regent-st-house-smart-design-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.