All
Projects
Products
Events
Competitions

Kontich City Hall / plusoffice architects

Kontich City Hall / plusoffice architects

© Dennis De Smet © Dennis De Smet © Dennis De Smet © Dennis De Smet + 15

Extension  · 
Kontich, Belgium
  • Clients

    City of Kontich
More Specs Less Specs
© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

Plusoffice architects add a floating floor to the town hall of Kontich, Belgium
Brussels based plusoffice architects renovated the existing town hall of Kontich in Belgium into a dynamic administrative house where various municipal services come together. The new council chamber - a floating floor on top of the existing building - became a transparent room that towers above the town square.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

An ingenious infill development strategy transforms the administrative center into a sustainable service house. The front office on the ground floor forms the heart of the building. All possible services can now be found in a generous covered patio, in line with the new organizational structure. The floors in between were completely renovated into flexible working concepts. From flex desks and consultation rooms to more classical, executive offices. A variety of workplaces is offered to the various services to boost their collaboration.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet
Axonometry
Axonometry
© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

The remodeled and extended administrative center for the commune of Kontich combines various entities offering better service to its’ citizens and optimize internal operations. Plusoffice reorganizes the U-shaped office building into a square floor plan with a central atrium and an added floor for the council room, a space too large to fit within the existing structural grid.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

The original concrete structure and ribbed ceilings remain visible throughout the building, along with the technical installations. The design focus is on the materiality and detailing of the added volumes that structure the spaces and insert the necessary support infrastructure such as meeting spaces, washrooms, and technical equipment.

Plan
Plan
Section 2
Section 2

The project resolutely opts for an 'adaptive reuse' strategy of the 1980s building by expanding it into a compact volume with a clear and flexible plan layout. What is crude remains crude and visible, only the objects that are in contact with people are refined and intrinsically developed with materials such as exposed wood and terrazzo. The patio and the U shape of the existing building were covered and closed into a more compact whole. This not only reduces the lost area but the daylight now also penetrates deep into the building. That is a huge surplus on the sustainability value of this project.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 2550 Kontich, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kontich City Hall / plusoffice architects" 24 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917567/kontich-city-hall-plusoffice-architects/> ISSN 0719-8884
© Dennis De Smet

比利时小城市政厅 / plus office architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.