All
Projects
Products
Events
Competitions

SA House / Takeru Shoji Architects

SA House / Takeru Shoji Architects

© Koichi Satake © Koichi Satake © Koichi Satake © Koichi Satake + 13

Houses  · 
Niigata, Japan
© Koichi Satake
© Koichi Satake

Text description provided by the architects. The project site is located in an old rural settlement near Kameda station in Konan ward, Niigata, Japan. The area has relatively recently started the process of renewal, transitioning into a dense residential area. As the development progresses, the form and the location of waterways and roads modify; generating ever-changing plot characteristics. Conventionally, a single estate would contain an assemblage of buildings such as the main manor, a granary, and farmland. And even though the roads of the village were narrow, each residence contained a buffer space; the link between daily living and the agricultural work.

© Koichi Satake
© Koichi Satake
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
© Koichi Satake
© Koichi Satake

Through this, every estate was connected to the village nurturing a strong community bond. This project site was also previously such a site, possessed with agricultural, waterway - road and buffer area. Currently, these plots are being subdivided and sold. This has generated a settlement where each house is connected to a narrow road without any buffer space, forming densely packed homes, all closely surrounded by neighbors. This is slowly depleting the essence of the village and the people's connection to it. With this understanding, we planned a house where the clients and their children could live in harmony with the context.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

What was required from the design? A house in which the mother can overlook all the activities happening in the house, from the kitchen. A house that both captures, wind, and sunlight, and protects it from their harshness. The ability to open up the building and create bright open living spaces inside. The design of the building is an assemblage of small parts coming together to make a whole. The first floor has a compact design of distinct functions, while the design of the larger second floor originates from a facsimile of a slightly pivoted windmill.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

The voids originating from these blades, house the stairwell and terraces. Reminiscent of the aboriginal buffer space; these communal spaces allow people to come out and form a connection with the outside. A connection between the ‘neighborhood and home’, ‘outdoor and indoor’, ‘far and near’. It also becomes a filter to the harshness of the climate whilst providing privacy from neighbors. In the center of the windmill is a chimney-shaped skylight, which permeates the soft northern light to every corner of the house, as well as directs wind flow within the interior space to create efficient ventilation.

© Koichi Satake
© Koichi Satake
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Koichi Satake
© Koichi Satake

The changing ceiling heights and floor level create a variance in the light quality filtering into the different spaces. The children’s room adjoins the LDK, which is a flexible space. This flexible space provides people the ability to choose and manipulate the kind of space they require. This area is visible from the kitchen, under the watchful eye of the mother. In addition, the house divides the elevation into smaller pieces and, using various materials gives a rich-deep look to the façade.
Beyond just sustainability, this project delves into the diversity of its setting, gathering small parts to bring together and give depth to the current townscape; connecting the past and the future.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "SA House / Takeru Shoji Architects" 21 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917222/sa-house-takeru-shoji-architects/> ISSN 0719-8884
© Koichi Satake

SA 之家,以风车为灵感的私宅 / 东海林建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.