All
Projects
Products
Events
Competitions

House in La Juanita / Delfina Riverti + FRAM arquitectos

House in La Juanita / Delfina Riverti + FRAM arquitectos
© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik

© Fernando Schapochnik © Fernando Schapochnik © Fernando Schapochnik © Fernando Schapochnik + 32

Houses  · 
José Ignacio, Uruguay
  • Architects Authors of this architecture project Delfina Riverti, FRAM arquitectos
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Aluar (Aluminio argentino), DuPont, Isolant, JOHNSON ACERO, ternium siderar
  • Lead Architects

    Delfina Riverti / Franco Riccheri
  • Collaborators

    Estudio Carolina Pedroni / Miguel Rossi
More Specs Less Specs
© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik

Text description provided by the architects. Located in La Juanita beach, in a forest enclave near Jose Ignacio lake, the lot where the house is built presents a steep slope with a height difference of eight feet between the front that faces the street and the back. Given this disposition, the house’s ground level is projected above the maximum height of the land, detached, maintaining the natural slope and ensuring ventilation to the lower structural parts.

© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik

The north orientation towards the street, opposite to the sea views (oriented to the south and on the bottom of the lot, a common feature in the Uruguayan coast), entailed the need to plan expansions in both directions. The volumetric expression of the house refers directly to the programmatic planning; a lower volume contains the kitchen, living and dining rooms, and a second, two-floor volume with the bedrooms and bathrooms.

© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik
Axonometric Section 3
Axonometric Section 3

This disposition intersects with the operation planned for the house: a lower level to receive family members, holding the house common areas, and an upper floor exclusively for the owners. A connecting bridge works both as a link between both modules and as access through the north-facing gallery. The two volumes are offset in a plan to guarantee natural light to the gallery and sea views from the bedroom located on the top floor.

© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik

With the exception of the foundations, the construction was made entirely in wood, combining the use of harder species for structural parts and in contact with the exterior and softer types for the assembly of interior partitions and coatings. A set of hardwood verticals arranged every 2 feet guarantees the rigidity of the exterior coating of pine tree dyed in oil. In this way, the external language embodies the direct expression of constructive and material modulation.

© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik
Sections A and B
Sections A and B
© Fernando Schapochnik
© Fernando Schapochnik

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in La Juanita / Delfina Riverti + FRAM arquitectos" [Casa en La Juanita / Delfina Riverti + FRAM arquitectos] 13 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916791/house-in-la-juanita-delfina-riverti-plus-fram-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Fernando Schapochnik

胡安妮塔住宅 / Delfina Riverti + FRAM arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.