All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United Kingdom
  5. DROO
  6. 2017
  7. IV Castle Lane Apartments / DROO

IV Castle Lane Apartments / DROO

  • 01:00 - 9 May, 2019
  • Curated by Paula Pintos
IV Castle Lane Apartments / DROO
IV Castle Lane Apartments / DROO, © NAARO
© NAARO

© NAARO © NAARO © NAARO © NAARO + 12

  • Architects

  • Location

    Londres, United Kingdom
  • Category

  • Lead Architects

    Michel da Costa Gonçalves, Nathalie Rozencwajg
  • Area

    4600.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Clients

    Land Securities and Sons and Co
  • Interior Architect

    Daniel Goldberg Designs
  • MEP

    CHAPMAN BATHURST
  • Structure

    Parmarbrook
  • QS

    McBains Cooper
  • Planning consultant

    Gerald Eve
  • Townscape Consultant

    MONTAGU EVANS
  • Façade Consultant

    Arup Facades
  • ROL & Party Walls

    Deloitte Real Estate
  • CDM

    Schal
  • Acoustic

    Aad
  • Fire

    BuroHappold
  • Inclusive design

    BuroHappold
  • PR

    Cascade
  • Transport

    Momentum Transport
  • Environmental

    Waterman Group
  • Landscape Design

    Hyland Edgar Driver
  • Survey

    Plowman Craven
  • Rendering

    Miller Hare
  • More Specs Less Specs
© NAARO
© NAARO

Text description provided by the architects. High-end residential development is a boutique development of 28 apartments and 3 townhouses in Central London. It is located in the historic Birdcage Walk Conservation Area of Westminster. VI Castle Lane is minutes away from the Buckingham Palace, the Royal Parks and Westminster Cathedral.

© NAARO
© NAARO

VI Castle Lane revisits a recurring element of English architecture through a novel interpretation of the bow window. Introducing contemporary design in a highly protected conservation area, the project’s complex volume uses its curving walls to negotiate conflicting urban scales; from mansions to townhouses. Strikingly protruding in and out, the curved glass extends tangentially from the building to enlarge the living space inhabiting the street as a hovering semi-external spatial experience.

© NAARO
© NAARO

Designed by Michel da Costa Gonçalves (DROO) with the collaboration of Nathalie Rozencwajg the project was initiated by Land Securities (realised by Sons & Co.) with the particular brief of creating an innovative residential development in the midst of Heritage settings. Dealing with a complex site, spanning over two streets of different character, DROO devised an architectural response to ensure continuity whilst introducing a unique design.

© NAARO
© NAARO

The particularity of the site resides in siting in between two distinct urban forms, with traditional London townhouse rows to the west and on majestic Victorian Mansions to the east. In addition, historical sediments of legal and regulatory constraints accumulate to form a finely tuned and highly complex volume. The mansion sized core building is merged with domestically scaled volumes of interpretive townhouses.

© NAARO
© NAARO

The dichotomy of scales between the taller apartment blocks and townhouses is resolved through the sculpted volume of convex and concave bends of curved glass. Simultaneously responding to local constraints and offering a new spatial typology, the façade plane “peels off” into novel bow windows.

© NAARO
© NAARO

Michel Da Costa Goncalves, DROO  says, ‘The extensive cataloguing of surrounding architectonics, both of window elements and brick masonries, resulted in the asymmetrical design extending tangentially from the façade plane. The novel bow window progressively moves from planar to tightly curved glass thus creating augmented visual effects both in an out. Elegantly extending from the building to enlarge the living space, the bow window devises a semi-external spatial experience, offering spectacular views of the city from within. A floating space; simultaneously inside and outside.

© NAARO
© NAARO

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "IV Castle Lane Apartments / DROO" 09 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916606/iv-castle-lane-apartments-droo/> ISSN 0719-8884
© NAARO

IV Castle Lane 公寓,曲线转角柔化城市尺度 / DROO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.