All
Projects
Products
Events
Competitions

La Serena House / Estudio Montevideo + Pablo Dellatorre

La Serena House / Estudio Montevideo + Pablo Dellatorre

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 24

Mendiolaza, Argentina
  • Area Area of this architecture project Area: 248.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs Photographs: Gonzalo Viramonte
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 180°, Brimpex, Ciment, Incanto, LUMINOTECNIA
  • Design Team: Selena Vega
More Specs Less Specs
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. This time the challenge was to create a house, very bold clients showed up and proposed a different objective. A house to enjoy, relax and feel relaxed, "in the countryside". The natural situation of the land and its vegetation were decisive for the geometry and the answers to the premises. Routes, sectors of visuals, noble materials, elevations, connectivity, visual continuity, the inn, the tower, relaxing situations, were several of the design searches. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
Sections
Sections
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The architectural tour begins at the bridge to enter the work, we walk along the walkway that adapts to the situation of the height of the land at its beginning to enter the house on the top floor. The "social tower" to be, cook, invite, eat, enjoy, is a pure volume of concrete, metal, and wood. Horizontal and vertical connective spaces make up the circulations. It is located in the center of the field articulating the other sectors.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

"The posada" with its rooms, is a perfect space for rest, breaking through the trees rises from the natural soil to create a special situation of interaction between the bedrooms, its gallery and the green of the land. The pool that is in relation to these two bodies, is finally surrounded by the "bar" of the bottom that is at the same time a container of the ship, forming the final milestone of the route of the house. The final composition of the volumes shows a relaxed house, decompressed between its areas but compact and dynamic in each of the sectors.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "La Serena House / Estudio Montevideo + Pablo Dellatorre" [Casa la serena / Estudio Montevideo + Pablo Dellatorre] 07 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916434/la-serena-house-estudio-montevideo-plus-pablo-dellatorre/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.