Zoom image | View original size
Bowden Bajko House has transformed a tired 1920’s bungalow to meet the contemporary needs and personalities of artist jeweller, Jane, and building surveyor, Simon. Old and new are stitched together with interconnected spaces, carefully framed views, new openings and spatial variety. Brick piers and a dramatically-scaled colonnade establish a relationship with the old house, define spaces and connections, and reinforce ideas of quality and longevity. The desire to avoid the ‘generic open plan box’ has been met with a carefully planned house comprised of a variety of interconnecting spaces, inside and out, old and new. These spaces are both tailored and flexible, with distinct qualities and connections to the garden. Large openings, skylights, operable joinery, rich materials, and the brick colonnade, establish a series of atmospheres and experiences.  The changing floor level transitions from the compressed spaces of the old house to more open spaces in the addition. This transition culminates at the north façade with a raked black ceiling and deep masonry colonnade framing neighbourhood views. View more View full description
Share Share