Zoom image | View original size
This refurbishment of a historical shop house in decay is located on the riverside of the sleepy colonial town of Kampot, Cambodia. It investigates the adaptation of a south east Asian typology to the more contemporary customs, such as of tourism and modern lifestyle. The main concept was to introduce the notion of preservation and importance of endangered colonial center with an innovative approach to showcase the transform of an old shophouse into a 320 sqms of modern residence with a restaurant on ground floor. The amendments are very subtle and aim to blend seamlessly with the existing. The aim was to create a continuity between old and new and to offer a timeless experience for the inhabitant without copying the past. The house gathers a gourmet restaurant at ground floor and a modern residence on top. Each room is both, naturally ventilated and lit by a large courtyard. This ‘in-house’ courtyard is an evolution of the typical service lightwell / air well which existed in the house due to its length. We approached it as a central feature which hosts an interior landscape that blurs the inside - outside boundaries. A light metal spiral staircase distributes each of the rooms of the house. It creates a surprising narrative for the house as one walks up the stairs. After climbing the stairs, one ends at the top of the house, which we call the nest. It is a hidden lightweight metal structure, only visible from the inside, offering a view to the mountainous landscape of Kampot. View more View full description
Share Share