All
Projects
Products
Events
Competitions

Erskineville Studio 2 / Pivot

Erskineville Studio 2 / Pivot

© Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander + 13

Extension  · 
Erskineville, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Pivot
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    AWS, Autodesk, DMK Forest Products, DuPont, Hurfords
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Text description provided by the architects. The project is for a rear lane structure which will be used as a studio/workspace on the ground floor and a home office on the first floor. The new structure is conceived as a contemporary response to the corner site by the use of a curved façade treatment into the rear lane and as a response to the studio found two doors down built by Pivot in 2013.

© Justin Alexander
© Justin Alexander
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Justin Alexander
© Justin Alexander

The project uses contextual cues found in existing vertical timber fencing and the cedar cladding of the nearby studio as the primary façade treatment for the building. A distinct change in façade treatment using color and materiality has been used to minimize the appearance of building scale. This strategy relates the two-story structure to a human scale without the need for a setback and a restriction of floor space.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

The project is characterized by its high-level external aesthetic detailing. The level 1 façade treatment is expressed with vertical cedar cladding as found at the nearby studio, whilst the ground floor façade treatment continues the vertical articulation in a more durable painted timber cladding. The ground floor façade treatment aims to also reflect the existing timber fence line both in articulation and as a literal gesture by extending it beyond the proposed new building and towards the existing house in an attempt to integrate the new building with the existing house and situate it calmly into its context.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Erskineville Studio 2 / Pivot" 25 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915816/erskineville-studio-2-pivot/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.