All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Facilities
  4. United States
  5. Ennead Architects
  6. 2018
  7. Denning House at Stanford University / Ennead Architects

Denning House at Stanford University / Ennead Architects

  • 17:00 - 25 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Denning House at Stanford University / Ennead Architects
Denning House at Stanford University / Ennead Architects, © Tim Griffith
© Tim Griffith

© Tim Griffith © Tim Griffith © Tim Griffith © Tim Griffith + 19

© Tim Griffith
© Tim Griffith

Text description provided by the architects. Designed by Richard Olcott of Ennead Architects, Denning House is intended to be a gathering place for the Knight-Hennessy Scholars program, a place for students to share ideas and to develop as leaders. The new building offers a variety of meeting, classroom and dining spaces, formal and informal, large and small, both inside and outside, suitable for individual study, small gatherings or large events.

© Tim Griffith
© Tim Griffith
Level 1 Plan
Level 1 Plan
© Tim Griffith
© Tim Griffith

The site, at the edge of Lake Lagunita, is an unusual one: formerly a parking lot, it is surrounded by a densely forested landscape of California oaks. The building’s design takes advantage of this site condition by inverting the program, placing the large public spaces including dining, classroom, and lounges on the second floor, where they take full advantage of the spectacular view. These surmount the administration, conference, and back-of-house facilities on the ground floor.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

One approaches the 18,000 square foot building via a gently curving, sloping boardwalk, which gradually leaves the ground and delivers one to a “front porch” and lobby space. From here, the sequence is further attenuated with a gracious stair, which one slowly ascends, gradually revealing the expansive view, until now totally hidden. A gently sloping ceiling rises above the stair, opening the facade towards the lake, creating a continuous flowing space that moves from intimate to grand.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

The major spaces here are arrayed along a shallow arcing façade, giving onto a continuous deck along the lake. Through these devices, and the use of Douglas fir wood structure and surfaces throughout the interior and cypress cladding on the exterior, the building feels like a treehouse, far removed from the campus around it, hidden in the trees but looking out at the iconic California landscape beyond.

© Tim Griffith
© Tim Griffith
Sustainability Section
Sustainability Section
© Tim Griffith
© Tim Griffith

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Denning House at Stanford University / Ennead Architects" 25 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915655/denning-house-at-stanford-university-ennead-architects/> ISSN 0719-8884
© Tim Griffith

斯坦福大学湖边丹宁屋 / Ennead Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.