All
Projects
Products
Events
Competitions

Lendrick Community Center / HUB

Lendrick Community Center / HUB
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

© Jeroen Verrecht © Jeroen Verrecht © Jeroen Verrecht © Jeroen Verrecht + 32

Bruselas, Belgium
  • Architects Authors of this architecture project HUB
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Adobe, Autodesk, Ploegsteert, Vebo
  • Design Team

    Van Roey, Bureau Bouwtechniek, ABT, RCR, Daidalos Peutz
  • Clients

    Vlaamse Gemeenschapscommissie
More Specs Less Specs
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Text description provided by the architects. A house with many inhabitants. A collaborative project between VGC, ADO Icarus and the City of Brussels includes public programme with a podium, local service centre, community center and a library. These public functions are traditionally arranged adjacent to one another around a public space – e.g. a square – each with its own front door and its own interpretation of the transition from public to private space, from openness to seclusion, depending on the specific context of each function.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

However, due to the combined nature of the required programme, the available surface area and the existing urban layout, a compact “stacking” of the various programme components was required.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
Plan
Plan
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

A central foyer adopts the role of the public square, inserted between the public character of the adjacent street and the seclusion of the interior space, while at the same time providing a clear and readable address for each individual programme at street level, all of which are visible at a single glance from the foyer.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The building merges harmoniously with its surrounds by adopting the same scale and dimensions as the neighbouring residential buildings. By detaching itself from them, however, it retains its autonomy and reinforces its public character. Both the diversity and coherence of the programme is manifest in the volumetrics and rhythm of the façade, which is composed of building blocks referring to each individual programme cluster, each with its own characteristic pattern of windows.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The façades nevertheless express a certain versatility and equality without being entirely identical. The façades facing the street and public garden have a more pronounced - almost ornamental - character, while those adjacent to the neighbouring private gardens to the left and right are more reserved. This diversity is achieved within the same material pallet, by subtle variations in the proportions and detailing. As a result, both the kernel and the shell of the ‘Peter and Paul’ centre represent a fusion of the communal feel of a village square with the intimacy of a private home.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bruselas, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lendrick Community Center / HUB" 19 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915441/lendrick-community-center-hub/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.