All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. MWArchitekten
  6. 2019
  7. Semi Detached House on a Hillside / MWArchitekten

Semi Detached House on a Hillside / MWArchitekten

  • 02:00 - 18 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Semi Detached House on a Hillside / MWArchitekten
Semi Detached House on a Hillside / MWArchitekten, © Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Adolf Bereuter + 20

  • Architects

  • Location

    Hohenems, Austria
  • Category

  • Lead Architects

    Lukas Mähr, Carmen Wurz
  • Design Team

    Thomas Berchtold
  • Area

    250.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Text description provided by the architects. Before the Boom of the family house started, generations have naturally lived under one roof. Now the society moves closer together due to climbing construction and real estate prices. This is an opportunity and a positive process against urban sprawl and to counteract the social isolation.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

For private builders, the semi-detached house is a financially and resource-efficient solution for living together under one roof, for compact housing, with due respect for the demands of individual privacy and local conditions. The house is an outstanding example of a young couple taking some risk to contribute to a sustainable development, attractive spatial planning on the highest ecological standards.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

In this semi-detached house, the young architects are both builders of the entire buidling and sellers of one half. Based on the budget and the desire to create sustainable housing, the decision was made to build a semi-detached house of two entities of 125 square meters and two carports, on an area of around 600 square meters.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The challenge to create something beautiful with little resources and with the restriction of the construction site required a carefully planned house up to the furnishings. The aim of the architect couple was to create an ecological architecture that does not fall into sterility and artificiality. As a model for this purpose the architects studied housing typologies that have been developed over generations. The facade design is based on the atmospheric qualities of these traditional structures. Each half of the semi-detached house receives its individual fingerprint.

Plan
Plan
Section
Section

The semi-detached house, has been carefully adapted to the natural terrain, it fits both respectfully and confidently into the surroundings. The volume and the roof shape transists between the heterogeneous buildings and rooflandscape in the area. The architects made skillfull use of the hillside without great earth movement. In the interior space, the hillside becomes noticeable in steps towards the living room and the terrace.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The sensitivity of the house can be experienced both in the centimeter-accurate utilization of the floorarea as well as in the execution of the materialization and the details. Above all, however, the origin of the local woods and the surface treatments have been harminized between the, exclusively regional, entrepreneurs, which makes the interior harmonious and unified.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

This very well thought trough planning saved on the essential costs, the property, the floor space and the volume. The compact building creates intimacy. At the same time the rooms appear generous. This is achieved by skilfully incorporating the topography into the building and spatial sequences designed down to the last detail, such as visual axes.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Despite its simple timber frame structure insulated with cellulose the compact volume of the semi-detached house typology as well as the three floors at minimum room height cause the house an excellent energy balance. The low-energy house is heated by a geothermal heat pump. An artificial ventilation was omitted for cost reasons. Instead, there is a fully programmable skylight at the highest point of the staircase providing fresh air and night cooling.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

View the complete gallery

About this office
Cite: "Semi Detached House on a Hillside / MWArchitekten" 18 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915284/semi-detached-house-on-a-hillside-mwarchitekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.