All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. Kokaistudios
  6. 2018
  7. Shanghai Shimao Festival City Renovation / Kokaistudios

Shanghai Shimao Festival City Renovation / Kokaistudios

  • 23:00 - 12 April, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Shanghai Shimao Festival City Renovation / Kokaistudios
Shanghai Shimao Festival City Renovation / Kokaistudios, front elevation. Image © Qingshan Wu
front elevation. Image © Qingshan Wu

view to people's square. Image © Qingshan Wu view from balcony to the square. Image © Qingshan Wu view from the square to entrance. Image © Qingshan Wu the fly escalators. Image © Qingshan Wu + 47

  • Architects

  • Location

    Shanghai, China
  • Category

  • Chief Architect

    Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani
  • Architecture Design Director

    Wei Li
  • Architecture Design Team

    Dongyin Li, Anna Maria Austerveil, Paz Taibo Eva Maria, Yong Zheng, Zhantao Qin, Bohua Guan, Wenbin He, Daniele Pepe
  • Area

    58000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

view from mid xizang Rd.. Image © Qingshan Wu
view from mid xizang Rd.. Image © Qingshan Wu

Text description provided by the architects. After winning global acclaim for both K11 in Shanghai, as well as Beijing's COFCO Plaza, Kokaistudios once again brings its expertise in shopping mall renovation to China’s increasingly lifestyle-driven retail scene. The firm's recent renovation of Shimao Festival City in Shanghai illustrates this contemporary crossroads, and demonstrates how by expanding malls’ functionality and reconsidering circulation, these sizeable structures can be reabsorbed by the city as useful public spaces of engagement and exchange.

entrances of phase 1 and 2. Image © Qingshan Wu
entrances of phase 1 and 2. Image © Qingshan Wu
view to people's square. Image © Qingshan Wu
view to people's square. Image © Qingshan Wu

Built in 2006, Shimao Festival City is a modern monument of Shanghai. Comprising retail, hotel and office space, it is located at the top of Shanghai’s famous East Nanjing Road shopping street, with views across nearby People’s Square. But despite its prime location the mall had fast become overlooked by residents in favor of venues more clearly aligned with their contemporary city lifestyle.

perspective general
perspective general

Kokaistudios was tasked with upgrading the pre-existing retail component of Shimao Festival City. By reconfiguring circulation both inside and outside the facility, identifying clear pathways according to visitor type, and creating openness and space, since renovations concluded in November 2018, the mall has helped reinvigorate a prime corner of Shanghai real estate. In doing so, it has placed the mall firmly on the radar of both residents as well as tourists, reconnecting it to the city.

the square and entrance. Image © Qingshan Wu
the square and entrance. Image © Qingshan Wu
view from the square to entrance. Image © Qingshan Wu
view from the square to entrance. Image © Qingshan Wu

Kokaistudios’ design concept is a theater and the renovation centers on visitor flow of three “roles” of users: tourists, audience and actors, with areas of the mall imagined as the foyer, auditorium, and backstage of a theater. Starting from outside, an external ‘red carpet’ guides visitors along a sky escalator extending from Nanjing Dong Lu to a third-floor balcony and podium entrance space. From here, visitors may access a second external escalator, taking them to another covered balcony on the fifth floor.

opera concept
opera concept
front elevation night view. Image © Qingshan Wu
front elevation night view. Image © Qingshan Wu

Tourists: Created primarily with tourists in mind, the red carpet guides visitors on an experiential journey. Effectively circumnavigating the mall proper, the “red carpet” offers impressive views across East Nanjing Road and People’s Square; they reinstate an original intention of the architecture itself, particularly with regard to its diagonal axis. It also sees the mall’s functionality expand to that of tourist attraction, reestablishing Shimao Festival City as a public space for enjoying all facets of Shanghai life - not just shopping.

view from 4th floor balcony to east nanjing Rd.. Image © Qingshan Wu
view from 4th floor balcony to east nanjing Rd.. Image © Qingshan Wu
east elevation
east elevation
5th floor entrance. Image © Qingshan Wu
5th floor entrance. Image © Qingshan Wu

In addition to softening the perimeter of the formerly enclosed mall, and physically reconnecting the architecture to its environs, the intervention repositions the mall’s focal point to its upper levels. Where previously access to the mall's core was exclusively via its ground floor flagship stores, Kokaistudios’ solution transports visitors directly to its re-centred and newly opened-up third-floor ‘foyer’, bringing energy and movement to the facility’s formerly under-visited upper levels.

phase 1 lift lobby atrium. Image © Qingshan Wu
phase 1 lift lobby atrium. Image © Qingshan Wu
phase 1 lift lobby atrium. Image © Qingshan Wu
phase 1 lift lobby atrium. Image © Qingshan Wu

Audience: Positioning the mall as a lifestyle destination that extends beyond retail was also key to attracting a second target demographic: Shanghai residents, imagined here as ‘audience.’ For this reason, the renovated mall features several high-end restaurants and bars on its fifth and sixth floors. With this in mind, a newly created street-level entrance opens onto an attractive atrium: flanked with vertical wooden boards, seemingly extending the entirety of the mall's height and interspersed with LED columns, it lends light, openness, and drama to what was previously an under-optimized space. From here, banks of elevators take diners directly to F&B outlets, without the need to navigate escalators.

phase 2 atrium. Image © Qingshan Wu
phase 2 atrium. Image © Qingshan Wu
phase 2 atrium. Image © Qingshan Wu
phase 2 atrium. Image © Qingshan Wu

Actors: Another entrance on East Nanjing Road caters to a third demographic, defined by Kokaistudios as ‘actors’ and imagined as those working in nearby offices. In order to facilitate frequent, more convenient use of Shimao Festival City, an escalator conveys this group direct to the heart of the mall. Envisaged as a ‘backstage' space, it sets an industrial tone through grey louver walls, polished black glass. These elements combine to reinforce the space’s efficiency and purpose, and contrasts with the mall’s more tourist-oriented outer areas.

view from mid xizang Rd.. Image © Qingshan Wu
view from mid xizang Rd.. Image © Qingshan Wu

Kokaistudios’ project demonstrates how architectural renovation can serve cities by retrofitting outdated shopping malls with the lifestyle elements of now, and flexibility for the future. In this way, these large-scale structures can be absorbed back into the useful fabric of urban centers. In the case of Shimao Festival City, this translates to optimizing and opening-up a formerly overlooked space in the heart of Shanghai for the benefit, enjoyment and use of all.

view from east nanjing Rd.. Image © Qingshan Wu
view from east nanjing Rd.. Image © Qingshan Wu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shanghai Shimao Festival City Renovation / Kokaistudios" 12 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914872/shanghai-shimao-festival-city-renovation-kokaistudios/> ISSN 0719-8884
front elevation. Image © Qingshan Wu

上海世茂广场改造 / Kokaistudios

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.