All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. mia2/Architektur
  6. 2016
  7. Baumhaus Treehouse / mia2/Architektur

Baumhaus Treehouse / mia2/Architektur

  • 05:00 - 13 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Baumhaus Treehouse / mia2/Architektur
Baumhaus Treehouse / mia2/Architektur, © Gregor Graf
© Gregor Graf

© Gregor Graf © Gregor Graf © Gregor Graf © Gregor Graf + 16

© Gregor Graf
© Gregor Graf

Text description provided by the architects. The building site was discovered during a stroll through the forest near the river Enns which raised the desire to live in the middle of nature surrounded by trees. At first sight, it seemed to be impossible to build a house there since only a narrow building area is located on even surface, the rest of it is a steep slope of six meters.

© Gregor Graf
© Gregor Graf
Plans and Section
Plans and Section
© Gregor Graf
© Gregor Graf

This special situation was solved with an unusual but also simple construction. The building got only partially placed on the solid ground; the bigger part of it is lifted off the ground and reaches into the tree crowns. A steel framework is supporting the construction. 

© Gregor Graf
© Gregor Graf

From the beginning on it was planned that a broad part of the project was going to be carried out by the owners themselves. The easy system allowed step-by-step project management and made it possible to split up tasks between owners and professionals. After the foundation and the steel framework got delivered, the solid wood panels for ceilings and walls have been mounted within one week.

© Gregor Graf
© Gregor Graf

The further work such as straw insulation, the facade made out of larch wood, the terrace, the carport as well as most parts of the interior was carried out by the building owners. The loadbearing supporting structure out of plywood remained visible in the interior space.

© Gregor Graf
© Gregor Graf

Bright fir wood creates a natural atmosphere. The two-story living room with its tiled stove made out of uncovered firebrick builds the centerpiece of the house. The oven is able to heat up the whole building due to modern heat storage technology. Large-sized windows are bringing nature and its green color into the room.

Even more tree house feeling is possible when spending time on the balcony, which is supported by an airy framework. At the south-facing terrace, you can find a summery dining room in the middle of the forest.

© Gregor Graf
© Gregor Graf

View the complete gallery

About this office
Cite: "Baumhaus Treehouse / mia2/Architektur" 13 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914706/baumhaus-treehouse-mia2-architektur/> ISSN 0719-8884
© Gregor Graf

斜坡上的林中木屋 / mia2/Architektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.