All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Faroe Islands
  5. Bjarke Ingels Group
  6. 2018
  7. Glasir Tórshavn College / BIG

Glasir Tórshavn College / BIG

  • 07:00 - 8 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Glasir Tórshavn College / BIG
Glasir Tórshavn College / BIG, © Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

© Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj + 35

  • Architects

  • Location

    Tórshavn, Faroe Islands
  • Category

  • Partners in Charge

    Bjarke Ingels, Finn Nørkjær, Ole Elkjær Larsen
  • Project Architect

    Høgni Laksáfoss
  • Project Team

    Alberte Danvig, Alejandro Mata Gonzales, Alessio Valmori, Alexandre Carpentier, Annette Birthe Jensen, Armen Menendian, Athena Morella, Baptiste Blot, Boris Peianov, Camille Crepin, Claudio Moretti, Dag Præstegaard, Daniel Pihl, David Zahle, Edouard Boisse, Elisha Nathoo, Enea Michelesio, Eskild Nordbud, Ewelina Moszczynska, Frederik Lyng, Goda Luksaite, Henrik Kania, Høgni Laksáfoss, Jakob Lange, Jakob Teglgård Hansen, Jan Besikov, Jan Kudlicka, Jan Magasanik, Jeppe Ecklon, Jesper Boye Andersen, Ji-Young Yoon, Johan Cool, Kari-Ann Petersen, Kim Christensen, Kristoffer Negendahl, Long Zuo, Martin Cajade, Michael Schønemann Jensen, Mikkel Marcker Stubgaard, Niklas Rausch, Norbert Nadudvari, Oana Simionescu, Richard Howis, Sabine Kokina, Simonas Petrakas, Sofia Sofianou, Takumi Iwasawam, Tobias Hjortdal, Tommy Bjørnstrup, Victor Bejenaru, Xiao Xuan Lu
  • Area

    19200.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • BIG Ideas

    Tore Banke, Kristoffer Negendahl
  • Collaborators

    Fuglark, Lemming & Eriksson, Rosan Bosch, Samal Johannesen, Martin E. Leo SP/F, KJ Elrad Radgevandi Verkfroendingar
  • Client

    Mentamalaradid (Ministry of Culture) / Landsverk
  • More Specs Less Specs
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Text description provided by the architects. Located on the undulating fjords of Faroe Islands, with views to the capital Tórshavn, the sea and verdant fells, Glasir seeks to harvest the efficiencies of combining Faroe Islands Gymnasium, Tórshavn Technical College and the Business College of Faroe Islands into one building for over 1,750 students, teachers, and staff.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj
via BIG
via BIG
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Glasir retains the autonomy and individual identity for each of the three schools while creating ideal conditions for collaboration and learning to flourish — an incubator for innovation rather than a traditional school setting. Shaped by the internal needs of the students and teachers, Glasir is conceived as a stack of five individual levels that wrap around a central courtyard: one for each of the three institutions, one for food and faculty, and one for physical exercise and gatherings. The building is organized like a vortex, with each level opening up and the top levels radiating 30m / 100ft out towards the mountainous landscape.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

The main entrance of the school is accessible from a dramatic bridge due to the steep slope of the site. Students and teachers are immediately welcomed by the large circular courtyard which creates a natural gathering point across all floor levels and academic interests.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Designed as an extension and interpretation of the natural landscape, the 32m diameter indoor courtyard with terraced steps provide generous, flexible spaces for group meetings, social events, and dining, as well as auditorium seating for larger events or announcements. Above, gigantic transparent skylights shelter the space from the wind and weather of the harsh Faroese climate while allowing abundant daylight into the atrium. The inner façades between the classrooms and courtyard are realized in colored glass, providing an intuitive overview of the different functions within the building.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Cascading across several levels, the stepped topography merges the multistory building into a single entity. At the top levels, the high school and business school cantilever towards the mountain-range and moorland landscapes, creating a building that opens towards the city in all directions. The outer backdrop to the stunning Faroese landscape surrounding the education center is always visible, from the courtyard and classrooms to the gymnasium and library.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

The interior material selection of stone, cast concrete, and wood with different surface treatments form a natural canvas, while the exterior choice of glass and aluminum creates a neutral background to the school’s sculptural design.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Seen from outside, the exterior glass façades are mounted in a sawtooth shingle that allows the straight elements to form a soft circular shape and blend into the natural surroundings. Over time, grass planted on the rooftops will slowly grow to allow the education center to disappear into the Faroese landscape.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Glasir Tórshavn College / BIG" 08 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914510/glasir-torshavn-college-big/> ISSN 0719-8884
© Rasmus Hjortshoj

Glasir 学院,在遗世群岛上植入‘漩涡’ / BIG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.