All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. Bloc Architects
  6. 2018
  7. The Tree House / Bloc Architects

The Tree House / Bloc Architects

  • 19:00 - 12 April, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
The Tree House / Bloc Architects
The Tree House / Bloc Architects, © Peter Oravecz
© Peter Oravecz

© Peter Oravecz © Peter Oravecz © Peter Oravecz © Peter Oravecz + 19

© Peter Oravecz
© Peter Oravecz

Text description provided by the architects. Floating over the trees in one of Durban’s exclusive housing estates ‘The Tree House’ is set amongst one of the North Coast’s precious few remaining indigenous coastal forests.

© Peter Oravecz
© Peter Oravecz

This modern contemporary home seeks to seamlessly blend indoor and outdoor living and was designed around the sub-tropical Durban climate.

© Peter Oravecz
© Peter Oravecz
Elevation
Elevation
© Peter Oravecz
© Peter Oravecz

The design intent for this house was to create a comfortable open plan living arrangement with great connection to its surroundings; moving the house forward and in line with the natural contours of the site aided in creating the illusion of the bedrooms 'floating' above the forests canopy whilst also setting up a natural amphitheatre protected from the wind.

© Peter Oravecz
© Peter Oravecz

The sea views over the trees to the east and picturesque views of the forests green belt to the south west are maximised by the main façades use of glazing, ensuring a view of the natural surroundings is captured from every room in the house. All glass sliding doors to the first floor disappear seamlessly into cavities giving the home a sense of openness and serenity with plenty of natural light and ventilation. The large expanse of glazing to the ground floor further emphasizes the open plan living.

© Peter Oravecz
© Peter Oravecz

The planter around the front elevation of the house completes the immersion with nature. The high and low level windows to the west façade create a beautiful gallery space for the clients personal art collection.

© Peter Oravecz
© Peter Oravecz

A restrained raw material palette of timber, concrete and stone have been used to complement the natural beauty of the site.

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Tree House / Bloc Architects" [Casa da árvore / Bloc Architects] 12 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914489/the-tree-house-bloc-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.