All
Projects
Products
Events
Competitions

Dermatological Laboratory at Brabois / Studiolada

Dermatological Laboratory at Brabois / Studiolada

© Ludmilla Cerveny © Ludmilla Cerveny © Ludmilla Cerveny © Ludmilla Cerveny + 61

Laboratory  · 
Vandœuvre-lès-Nancy, France
  • Architects Authors of this architecture project Studiolada
  • Area Area of this architecture project
    700.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Axalta, Covering Chile, FEHR, KEIM, Knauf, Milliken, Nuprotec, Reggiani, VITRA
  • Lead Architects

    Aurélie Husson architect DPLG
  • Photographs

More Specs Less Specs
    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny

    Text description provided by the architects. The building is implanted on one of the last plots of the Brabois technopole, in Nancy's suburbs. This typical 80s business park is exceptional in the sense that it is located in the middle of a forest of deciduous trees, through which runs the A330 motorway. The plot is located very close to the road, which is the source of important noise disturbance and contrasts with the normally calm forest of the Champelle. The program consists of creating administrative and technical headquarters, including R&D laboratories, for a dermatological product company.

    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny
    Site Plan
    Site Plan
    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny

    The layout and envelope of the building respond to the various issues raised by the context and the program. The U-shaped plan expands the workspaces around a central patio which offers to domesticate a fragment of this forest. The cladding consists of thin vertical aluminum blades, which are wrapped around the concrete walls (thermally precast) chosen for their phonic performance.

    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny

    The "fishnet" sometimes distances itself from the concrete walls, generating "contained" outdoor spaces that contrast with the surrounding forest. It also allows to easily lock up the building in this monofunctional zone, deserted outside operating hours. Raw materials are voluntarily used as noble materials, which contrasts with the traditionally sanitized environment of laboratories. Several « transparencies » between the indoor and outdoor spaces make the rooms feel larger and the workspaces feel more user-friendly.

    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny

    The resulting interior atmosphere is warm and luminous and differs from the usual standards of office architecture. The thermally precast concrete interior and exterior walls preserve their raw expression, while beechwood is used for the interior fittings — plasterboard is used sparingly.

    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny
    Section
    Section
    © Ludmilla Cerveny
    © Ludmilla Cerveny

    Project gallery

    See all Show less

    Project location

    Address: 54500 Vandœuvre-lès-Nancy, France

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Dermatological Laboratory at Brabois / Studiolada" 12 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914243/dermatological-laboratory-at-brabois-studiolada-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.