All
Projects
Products
Events
Competitions

Zhi Art Museum / MOZHAO ARCHITECTS

Zhi Art Museum / MOZHAO ARCHITECTS

Viewing from the staircase to the atrium. Image © Chao Zhang Viewing from the atrium to the outside. Image © Chao Zhang The interlaced staircase. Image © Chao Zhang Viewing from the entrance of the multi-functional_hall_to_the_atrium. Image © Chao Zhang + 16

Shenzhen, China
  • Interiors designers: MOZHAO ARCHITECTS
  • Area Area of this architecture project Area: 1090.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Chao Zhang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hunter Douglas
Facade. Image © Chao Zhang
Facade. Image © Chao Zhang

Text description provided by the architects. Zhi Art Museum is situated in Building 2 of Quanzhi Technology Innovation Park, Baoan District, Shenzhen. Interlinking different public spaces within the park, Zhi Art Museum connects people in the aspects of work and life and contributes to a working place with a cultural community. In addition to the function of the exhibition hall, it also has a multi-function hall and workshops. By means of exhibitions, training, lectures, and forums, it brings a tight connection between art culture and people’s life, acting as a communication platform for multi-arts and multi-cultures.

Foyer and atrium. Image © Chao Zhang
Foyer and atrium. Image © Chao Zhang

The museum is composed of two floors. The first floor has a hallway and a multi-functional hall, while the second floor functions as exhibition halls and workshops. Façade of the museum is decorated with fluorocarbon lacquer coated steel plate with natural uneven textures which echo the artistic style of the museum. Walking inside, a façade of the museum changes from the grille to a horn-shaped glass window, the narrow and long hallway will guide you from ordered space to viewing space. After passing through the hallway, visitors will go into an atrium with the two-floor-height ceiling. The transition from a narrow and long space into a tall and high space suddenly brings visitors a broad vision.

Viewing from the staircase to the atrium. Image © Chao Zhang
Viewing from the staircase to the atrium. Image © Chao Zhang
Sectional perspective of the staircase
Sectional perspective of the staircase
The interlaced staircase. Image © Chao Zhang
The interlaced staircase. Image © Chao Zhang

The stairs and slopes in the atrium connect the first floor and the second floor. Walking on the stairs and slopes, visitors enjoy a journey of art while they sense aesthetics and interest of the architectural space before the exhibition. The alternation between stairways and slopes makes people feel different rhythms and paces during walking. Black staircases, white walls, and wood-grain concrete walls create a simple but elegant and pure artistic conception. Different from conventional beam stairway, the stair steps, and sideboards form a complete structural system of a steel-plate stair with structural aesthetics.

Viewing from the atrium to the outside. Image © Chao Zhang
Viewing from the atrium to the outside. Image © Chao Zhang

On the second floor of the atrium, a large area of French window lets more natural lights come into the high-ceiling space. Visitors find the space brighter and brighter when they walk upward in the atrium. Coming to the second floor and looking backward, visitors may also see the green terminalia mantaly outside of the window. With the tortuous path, plentiful materials and changing light, walking in the atrium become an interesting tour; Meanwhile, people interact with each other by gazing, following, making fun from time to time, which is a way to develop the relationship between the audience.

Workshop. Image © Chao Zhang
Workshop. Image © Chao Zhang
Main exhibition hall. Image © Chao Zhang
Main exhibition hall. Image © Chao Zhang

The exhibition hall on the second floor is divided into several halls of different sizes according to the location of the pillars and the functions of the halls. The halls are not all closed and opaque indoor spaces. Some exhibition halls adjacent to exterior have boldly preserved the glass curtain wall. On one hand, these exhibition halls can be met the requirement for dark rooms by using the window blinds. On the other hand, it not only brings outdoor natural scenery into the exhibition space but also artists could take advantage of natural lights to arrange the exhibition, providing a different viewing experience for visitors. 

Viewing from the entrance of the multi-functional_hall_to_the_atrium. Image © Chao Zhang
Viewing from the entrance of the multi-functional_hall_to_the_atrium. Image © Chao Zhang

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Quanzhi Technology Innovation Park, Bao an District, Shenzhen, Guangdong, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zhi Art Museum / MOZHAO ARCHITECTS" 01 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913868/zhi-art-museum-mozhao-architects/> ISSN 0719-8884
Reception and staircase. Image © Chao Zhang

至美术馆 / 墨照建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.