All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Belgium
  5. 51N4E
  6. 2016
  7. Zorghotel Qaly Beersel / 51N4E

Zorghotel Qaly Beersel / 51N4E

  • 05:00 - 31 March, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Zorghotel Qaly Beersel / 51N4E
Zorghotel Qaly Beersel / 51N4E, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 20

  • Architects

  • Location

    Beersel, Belgium
  • Category

  • Design Team

    Freek Persyn, Johan Anrys, Jan Opdekamp, Jan Haerens, Andri Haflidason
  • Area

    10880.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Engineering

    ALL-INgeneering – Zoersel, Belgium
  • Technical Engineering

    Istema – Gent, Belgium
  • Acoustical Engineering

    De Fonseca – Meise, Belgium
  • Landscape

    Land9, Aldrik Heirman, Nazareth, Belgium
  • Consultants

    Probis Consulting, Geel, Belgium
  • Clients

    QALY Development
  • More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. On the rolling landscape of a former farmer’s field, today enclosed by suburban development, new care, and recreation center for the elderly takes form. The main challenge was the integration of a building program larger than the surrounding villa tissue without disturbing the suburban qualities of Beersel.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Site Plan
Site Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The plan is articulated in such a way as to leave breathing space between the new building and the surrounding urban tissue while realizing the necessary programme for a community with a growing need for such facilities. Its form frames a new park, the façade forms its background analogous to a kind of populated garden wall.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

At the point where the building meets the public domain, it opens up formally and functionally, making a link between the world of the residents and the broader community; a place to meet, something which the area doesn’t have today. At a smaller scale, the resident’s windows are designed to be as inhabitable as possible; taking on the role of a piece of furniture, as well as a window out onto the world.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zorghotel Qaly Beersel / 51N4E" 31 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913796/zorghotel-qaly-beersel-51n4e/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.