All
Projects
Products
Events
Competitions

Kantoor IMd / Ector Hoogstad Architecten

Kantoor IMd / Ector Hoogstad Architecten

© Petra Appelhof © Petra Appelhof © Petra Appelhof © Petra Appelhof + 14

Renovation  · 
Rotterdam, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project Ector Hoogstad Architecten
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Brandt bv, Drentea, Hunter Douglas, Onstein Textiel, QBic, Rodeca, VITRA, Wilkhahn
  • Design Team

    Joost Ector, Max Pape, Chris Arts, Markus Clarijs, Hetty Mommersteeg, Arja Hoogstad, Paul Sanders, Roel Wildervanck and Ridwan Tehupelasury
© Petra Appelhof
© Petra Appelhof

Text description provided by the architects. Recycling is a big issue in the Netherlands today. A large proportion of the building stock is vacant, awaiting renovation or re-allocation, including premises with unsuspected qualities just waiting for people with initiative who can spot this potential. So too this steel plant on Rotterdam’s Piekstraat; not an obvious location for an office, but enjoying a unique position with views over the river Maas. What made the building attractive to IMd was the vast space, dominated by an imposing steel structure.

© Petra Appelhof
© Petra Appelhof

Renovation of the existing shell of the building soon proved an unrealistic option, in both the technical and financial sense. Finally, a strategy was chosen whereby all the work areas were created on two storeys in air-conditioned zones against the closed end walls. From there, they look back into the hall, in which pavilions with conference areas were created, interlinked by footbridges and different types of stairs. The hall itself has become a weakly air-conditioned cavity, which lends itself very well to informal consultations, lectures, exhibitions and lunching, for instance. Large new windows in what was originally a closed facade, in combination with the existing skylights in the roof, provide daylight and magnificent panoramas over the water.

Plans
Plans

"It is an unusual layout for an office building, but it does have some big advantages. Users are not directed away from the organization, but are continually in contact with its spatial and social heart. That stimulates encounter and involvement. It also gives the hall an optimum spatial tension: bridges, underpasses and stairs mean that you can stray and, in this way, experience the space and the people within it from ever-changing perspectives", according to architect Joost Ector. “By not air-conditioning the whole hall, but just the pavilions, energy consumption was also reduced to a minimum. Combined with the decision to use light, recyclable materials, an existing building as basis and the positive boost for the surrounding area, that produces an extremely sustainable project.”

© Petra Appelhof
© Petra Appelhof

Everything that was already there, such as the steel skeleton, the concrete floors and the masonry on the facade were just cleaned. New additions were made using a limited number of materials which are new, but which are very much in keeping with the industrial atmosphere; rough wood for stairs, clear glass and sheeting of transparent plastic. This sheeting makes the new walls nicely diffused, and even slightly “absent”. The consistent use of one colour – bright yellow – unites the whole even more.

© Petra Appelhof
© Petra Appelhof

Clients Pim Peters and Remko Wiltjer are more than satisfied: “If recycling is done really well, the final quality is better than that of newbuild. That’s the motto in our work, but we are experiencing that now for ourselves, in our own office. With the contrast between the new and the existing, EHA has introduced a sort of spatial ‘tension’, which it would have been impossible to come close to with newbuild. It’s very difficult to express what that means for the working atmosphere. But that it’s different than with a standard office, better and even more stimulating, is something we experience on a daily basis.”

© Petra Appelhof
© Petra Appelhof

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Piekstraat 77, 3071 EL Rotterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kantoor IMd / Ector Hoogstad Architecten" 25 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913745/kantoor-imd-ector-hoogstad-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.