Hill Office / Andrew Franz Architect

Hill Office / Andrew Franz Architect

© Eric Laignel © Eric Laignel © Eric Laignel © Eric Laignel + 11

Nueva York, United States
  • Project And Cost Manager: Gardiner & Theobald
  • Structural Engineer: Robert Silman Associates
  • Mep Engineer: AMA Consulting Engineers
  • Lighting Designer: SBLD Studio
  • Acoustical Design: Longman Lindsey
  • Av/It/Security Consultant: Labrador Technology
  • Code Consultant: Outsource Consultants
  • Fitness Center Design Consultant: Thewright Fit
  • Food Service Consultant: Romano Gatland
  • Construction Manager/Gc: SPK Lewis, Inc
More Specs Less Specs
© Eric Laignel
© Eric Laignel

Text description provided by the architects. In a double-height penthouse of a 1913 Beaux Arts building near Manhattan’s Hudson Yards neighborhood, a former publisher’s executive suite is restored and modernized as a connected and transparent workplace. Designed for openness and collaboration, the space balances centrally located open areas with a variety of more intimate areas. A new, floating bridge connects two sides of the historic mezzanine floor, facilitating encounters, while a wide stair becomes a place for gatherings. Circulation paths intersect with different programmatic areas, encouraging movement while also generating happenstance meetings and exchanges of ideas.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

The views and abundant daylight are celebrated and democratized; perimeter areas are activated for collective use, corner offices are eliminated, and workstations are gathered at the heart of the space. Glazed meeting rooms clad in carved wood louvers along the perimeter diffuse strong southern sunlight while maintaining views. Rich, textured materials, a diverse mix of vintage and new furnishings, and extensive plantings were selected to bring a sense of human personality to the workspaces.

© Eric Laignel
© Eric Laignel
Diagram
Diagram
© Eric Laignel
© Eric Laignel

To revive the open work hall character, an extensive and sensitive restoration was performed, removing partitions and infilled floor areas that had been added over the years. One critical challenge was to maintain the square footage while bringing back the volume's original open proportions. The solution extends the historic mezzanine to a third side of the open space and adds the floating bridge at the other side of the plan, without infringing on the historic fabric. The result establishes connectivity, opens up views, and brings natural light deep into the space for all to enjoy.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Nueva York, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hill Office / Andrew Franz Architect" 23 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913458/hill-office-andrew-franz-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.