the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. Tanghua Architect & Associates
  6. 2018
  7. Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton / Tanghua Architect & Associates

Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton / Tanghua Architect & Associates

  • 20:00 - 15 March, 2019
Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton / Tanghua Architect & Associates
Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton / Tanghua Architect & Associates, north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio
north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio

street view on the northeast side of the hotel. Image © ZC Architectural Photography Studio north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio overhead passage at the hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio + 20

  • Landscape Design

    Tanghua Architect & Associates
  • Interior Design

    CCD/Cheng Chung Design (HK)
  • Construction Drawing

    Zhongyuan (Xiamen) Engineering Design and Research Institute Co., Ltd.
  • Clients

    Joyze Hotel Xiamen Management Group
  • More Specs Less Specs
street view on the northeast side of the hotel. Image © ZC Architectural Photography Studio
street view on the northeast side of the hotel. Image © ZC Architectural Photography Studio

Text description provided by the architects. Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton is located in Zengcuo’an, Siming District, Xiamen City, with Dongping Mountain in the north and coastline in the south. Zengcuo’an has long become a safe haven for Xiamen's foreign trading ports, remaining the traditional fishing village texture. Thus, designing a select hotel in such an area with significant site traits naturally lays emphasis on the continuation and development of the local culture.

north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio
north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio

In order to maximize the use of space and to gain best landscape orientation in such a compact project site, the hotel rooms are arranged in a north-south orientation according to the road coordinate system. The hotel's standard rooms are concentrated on the north side of the site, becoming a 6-story "L" shape building, and are further dismantled into six smaller-scale boxes. The villa rooms are three-storey single-family buildings, arranged regularly on the south side of the site, as far as possible away from the city's main roads, reducing noise interference. The settlement architectural layout creates many small-scale public spaces: courtyards, streets, and sky gardens. The buildings look like a miniature fishing village.

hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio

Abandoning the straight-away way of entering the hotel lobby, the design of hotel entrance adopts subtle spatial sequence logic of the southern Fujian Mansion: from the open urban area to the semi-private street space to the private courtyard. To enter the hotel, guests will be guided by walls, through the bamboo forest, into an aerial gallery on the southwest side of the site, and finally open a door of several meters wide to reach the hotel's bright and open lobby and cultural display area, realizing a multi-level space experience.

hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio

When it comes to the treatment of the façade, the traditional architecture of southern Fujian has widely adopted the method of “bricking into the stone” which constructs walls with the staggered stacking of different shapes of stone, red brick and rubble and produce abundant visual effects with material changes and splicing. The design of Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton adds metal element medium, combining bricks and stones to form points, lines and faces.

overhead passage at the hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
overhead passage at the hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
plan, elevation, section
plan, elevation, section
overhead passage at the hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio
overhead passage at the hotel entrance. Image © ZC Architectural Photography Studio

The "flower window" of the room is enclosed by a low-light metal floating board, and a gap is opened in the longitudinal direction, so that when the overall illumination is on at night, a little bit of light leakage occurs above the notch, forming “points” on the façade.

entrance at the hotel north side. Image © ZC Architectural Photography Studio
entrance at the hotel north side. Image © ZC Architectural Photography Studio

A series of "empty boxes" of various shapes are implanted in the gap between the tops of the various slopes of the building and the south side façade, and the linear boundary of the space is defined by the metal aluminum plate and the vertical grid.

facade details. Image © ZC Architectural Photography Studio
facade details. Image © ZC Architectural Photography Studio
north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio
north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio

On the whole, the building façade is divided into two levels in the longitudinal direction: the first and second floors of the building adopts the light brown dry hanging stone, and above third floor, façade is sprayed with light gray paint while a narrow metal aluminum plate acts as a connection node of the transition of two levels.

street view on the northwest side of the hotel. Image © ZC Architectural Photography Studio
street view on the northwest side of the hotel. Image © ZC Architectural Photography Studio

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Joyze Hotel Xiamen, Curio Collection by Hilton / Tanghua Architect & Associates" 15 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913047/joyze-hotel-xiamen-curio-collection-by-hilton-tanghua-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884
north facade. Image © ZC Architectural Photography Studio

厦门佳逸希尔顿格芮精选酒店 / 汤桦建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.