the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Japan
  5. Schemata Architects
  6. 2019
  7. Kitchen Studio SUIBA / Schemata Architects

Kitchen Studio SUIBA / Schemata Architects

  • 21:00 - 13 March, 2019
Kitchen Studio SUIBA / Schemata Architects
Kitchen Studio SUIBA / Schemata Architects, © Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

© Kenta Hasegawa © Kenta Hasegawa © Kenta Hasegawa © Kenta Hasegawa + 29

  • Structural Design

    TECTONICA INC.
  • MEP Design

    Pilotis
  • Construction

    Nichinan Iron Construction
  • Production

    THINK GREEN PRODUCE
  • Kitchen Design

    Hoshizaki Tokyo Co., Ltd.
  • Acoustic Design

    Whitelight Sound System
  • Client

    Tokyo Tatemono Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Text description provided by the architects. We designed a rental kitchen named "SUIBA" located in Kyobashi, Tokyo. Due to the spread of the internet, people have grown accustomed to two-way communication between customers and suppliers, and they are therefore no longer satisfied with food and beverage businesses based on one-way communication. As a result, there is a growing demand for shared kitchens for rent.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
General Plan
General Plan
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

They are used for various types of participatory events related to food and beverage including exchange parties between different sectors or dinner gatherings where guests can enjoy cooking for each other instead of simply going to reserved restaurants where they just wait for food and drinks to be served. In addition, they serve as showrooms where businesses offer customers opportunities to try their food and products.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

One of the unique characteristics of this building is that people can enjoy looking at it from two different viewpoints––firstly from a close distance and secondly from some distance away from the site––because it is situated along Showa-dori Avenue with a very large road width. Our design was developed in two directions based on the two different viewpoints, namely a "close-range" view and a "distant" view. The owner of this building also owns adjacent properties on both sides, which allowed us to take a closer look at "gaps" between the building and the adjacent buildings and actively incorporate them in our design.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Elevation
Elevation
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

On the other hand, we looked at the building from the other side of the road and designed an extremely small volume (disproportionate to the adjacent buildings) with a high level of transparency that makes one want to peek inside. The two different viewpoints also resulted in two different entries to the building, namely an extremely large sliding door (disproportionate to the building volume) in the front facade and a narrow approach way through the gap between the buildings (on the right side when viewed from the frontal road) leading to a small entrance in the back. 

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

On the backside of the building, we installed a counter outside between the buildings, where people can enjoy good times. As for the interior floor finish, we used the same material as the sidewalk to highlight the highly transparent expression of the front facade (but the pavements were unfortunately and unexpectedly replaced with different materials just before completion).

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kitchen Studio SUIBA / Schemata Architects" 13 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913015/kitchen-studio-suiba-schemata-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.