All
Projects
Products
Events
Competitions

Dutch House / Team Paul de Vroom + Sputnik

Dutch House / Team Paul de Vroom + Sputnik
© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

© Ilya Ivanov © Ilya Ivanov © Ilya Ivanov © Ilya Ivanov + 34

Residential  · 
Moskva, Russia
  • Architects Authors of this architecture project Sputnik, Team Paul de Vroom
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Wienerberger
© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

Text description provided by the architects. In Wellton Park, a district in Moscow with a very high building density, the Dutch architecture firm Team Paul de Vroom + Sputnik has completed two apartment buildings with outspoken brick facades.
When the client requested “Dutch” architecture, the architects let themselves to be inspired by the Amsterdam School style of the early 1900’s, and re-invent it for a contemporary high-rise design.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

The project ‘Dutch House’ is part of the re-development of District 75, situated in the western part of Moscow. Renamed Wellton Park, the district has been transformed by Russian construction-industrial company KROST, over a period of 20 years, into a luxury residential area with a very high density and a carefully landscaped ground level. Amidst the white and light grey apartment buildings, Dutch House catches the eye with its outstanding red brick colour. The two buildings with a height of 75 and 65 metres, contain 360 apartments on top of a two-layered underground parking.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

The conditions of the project Dutch House are exceptional. The rectangular building plot is enclosed on all four sides by residential slabs that are mostly higher than the two new blocks. Because of this the site acts as a large confined room with only a few openings through which views are possible. What was therefore needed was a strong concept to make living in the new apartments into a pleasant experience.

Plan
Plan

In the design for Dutch House the enclosed site is considered as a stage on which the two new buildings are the actors. In order for these actors to perform well they need to have a specific identity and moreover to be in harmony with each other and with the ‘theatre’ around them. Therefore, on this location the buildings and the public space needed to be designed in close coherence.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

Connection is the key word for the design of the public space. The positions of both buildings seem to be at random, but in fact they are derived from the strict Russian rules regarding the entrance of sunlight. By introducing a ‘connecting carpet’, it was possible to interrelate all divergent directions, between both buildings and all outside activities.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

The brief of the project expressly asked for architecture from Holland. Mindful of the need for identity and cohesion, a modern architecture was developed based on the idiom of the ‘Amsterdam School’: explicit plasticity with preferably rounded forms, rhythmic repetition of volumes, vertical articulation and repetitive square windows. Subsequently the Amsterdam School stands out by its balanced use of materials like brick, wood, glass, natural stone, concrete and metal, in combination with monumental wooden entrances and exceptional details.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

The features of the Amsterdam School are transformed into contemporary design instruments. With this strategy it was possible to give the ensemble of Dutch House its spectacular architectural image. Because of the play of light and shadow the appearance of the two buildings together changes from every angle. In Dutch House the buildings are different in some aspects and in some alike.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

The materials and details of project Dutch House follow the same principle. Authentic Dutch, orange brickwork, rounded bay windows with curved glass and monumental wooden entrance doors are all incorporated in the design, be it in their modern-day versions.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

The communal areas within the buildings have rich use of materials and refined details. The saw-tooth structure also prevails here. By emphasizing the vertical lines, a pleasant atmosphere is created, light fixtures on ceilings in the corridors have been replaced by vertical lines that light the walls. In the entrance halls and corridors the application of Amsterdam School related materials such as bronze, dark brown wood, natural stone can be seen in combination with modern-day elements like abstract, three dimensional tulip patterns and light ceilings.

© Ilya Ivanov
© Ilya Ivanov

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Wellton Park, Marshal Zhukov Ave., Moscow, Russia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dutch House / Team Paul de Vroom + Sputnik" 21 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912896/dutch-house-team-paul-de-vroom-plus-sputnik/> ISSN 0719-8884
© Ilya Ivanov

荷兰公寓,在俄罗斯打造阿姆斯特丹学派建筑 / Team Paul de Vroom + Sputnik

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.