All
Projects
Products
Events
Competitions

House between Old Mud Walls / Estudio Jesús Donaire

House between Old Mud Walls / Estudio Jesús Donaire

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 28

Houses  · 
  • Area Area of this architecture project Area: 289.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Javier Callejas
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Campaspero de Valladolid, Cerámicas Aleluya, Cortizo, JUNG, Roca
  • Collaborators

    lberto Luengo, Jesús Lazcano, Bartolomé Gómez, Juan Laborda, Diego Martínez, Daniel Mira
  • Quantity Surveyor

    Arturo Pardo
  • Contractor

    Jagarni S.L.
  • Concrete Structure

    Diezma Soluciones Constructivas S.L.
More Specs Less Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. The House between Old Mud Walls tries to consolidate a lot which original function was that of agricultural storage. Its existing walls are part of the visual memory of the inhabitants of the small town of Malagón, in the province of Ciudad Real. The project is a new construction that considers adding value to the former walls, constructed with the system of ‘tapial’ (old mud walls), of kneaded land and stone, protected with ‘cal’. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This new construction is a simple concrete structure that shelters a more private zone, of bedrooms and services, and, other one more public, the main public room. Materials are concrete, glass, ceramic and the former old mud walls. Hereby, the memory of the old mud walls is kept and incorporated to the daily use of the new house introducing, visually, its presence to the interior of the rooms.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
© Javier Callejas
© Javier Callejas

 

The concrete builds the structure. The glass generates the transparency. The old mud walls are a visual closing adding the value of the memory. Finally, the ceramic has a double function in the project. On one hand it is the finish material for the façade of the private area of the house. On the other hand it establishes a dialog with the existing material, also made out of mud, but adding the quality of the reflection. This reflection helps to catch the natural light, which will qualify the vision and texture of the old mud walls reflected on its reflective surface. Moreover, for its thermal qualities, the ceramic tiles help to mitigate the effects of the intense sunlight, typical of this area of the peninsula during the summer days, and to north face, to avoid the deterioration of the façade, because of dampness, due to the lack of solar radiation.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The rest of the construction is completed with an area of open patio, which recovers the former stoned pavement of the herrenal, and a swimming pool of new construction.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House between Old Mud Walls / Estudio Jesús Donaire" [Casa entre Tapiales / Estudio Jesús Donaire] 07 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912752/casa-entre-tapiales-estudio-jesus-donaire/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.