the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Sweden
  5. Wingårdh Arkitektkontor
  6. 2000
  7. The Mill House / Wingårdh Arkitektkontor

The Mill House / Wingårdh Arkitektkontor

  • 03:00 - 5 March, 2019
The Mill House / Wingårdh Arkitektkontor
The Mill House / Wingårdh Arkitektkontor, © Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

© Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman © James Silverman + 14

  • Project manager

    Gunnar Altenhammar and Dagon Förvaltnings AB trough Göran Malmgren
  • Structure engineer

    Gunnar Altenhammar och Kjessler & Mannerstråle AB trough Bengt Johansson
  • Mechanical engineer

    Thorsell Energi & Klimatkonsult AB trough Håkan Thorsell
  • Electrical engineer

    Elkonsult Christer Nilsson
  • Contractor

    Harmarks Bygg AB
  • Shop fitter

    Jönssons Snickeri AB
  • More Specs Less Specs
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

Text description provided by the architects. Wingårdhs converted a large old farm in the countryside in southern Sweden into a vacation house for a family from the nearby city of Malmö. He transformed the original farm buildings – cowshed, stables, hay loft and barn – into sleeping quarters, kitchen and a gym, among other rooms, and added a new freestanding wing to the late 19th -century house. This little annex is a refuge, a quiet place to escape to or a private domain for guests to inhabit. Throughout the project, the client demonstrated unwavering faith in the architect, giving him great latitude in designing the little fifty-square-meter cottage.

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

The detailing of the annex surpasses all of Wingårdh’s prior work. The entire building is crafted with the precision of fine cabinetry and the craftsmanship and materials – oak and limestone – infuse the atmosphere with warmth and authenticity. The heavily detailed architecture of the interior is more than a mere background for its contents.

© James Silverman
© James Silverman

By contrast, the simple exterior gives no indication of the care lavished on the inside, particularly the façade towards the courtyard. Its most prominent feature is a horizontal gable window of adjoining squares, but as a whole the exterior seems to strive for an archetypal simplicity that recalls the watermill that once stood on the site.

House plan
House plan
Sections
Sections

The annex comprises a sauna and attendant spaces for undressing, washing and relaxing. It is designed as a manifestation of the Swedish ritual of sauna and bathing. The traditional rite involves baking together in the sauna and dashing out for an invigorating dip in a cold stream. The meager creek on the property was insufficient for the purpose, however, so Wingårdh built a small pool adjacent to the sauna. It is in the relationships between these elements that we find the greatest poetry.

© James Silverman
© James Silverman

The path of water is lyrically articulated: rainwater pitches from a scupper in the stone wall into a brimming trough, overflows across the limestone border of the patio and trickles into the stream below. This detail breathes the same clarifying calm as Sen-no-Rikyu’s contemplative 16th-century teahouses in Kyoto. The relationship between this sauna and the Japanese tradition of aesthetic simplicity is obvious in the poetic treatment of basic elements, such as the subtly recessed seat before the open fire or the beautiful relationship between the floor upstairs and the ceiling.

© James Silverman
© James Silverman

In contrast to the straightforward simplicity of teahouse architecture, which strove after an artless naïveté in the treatment of materials, the finishes in this building are executed with great artistry. If sukiya architecture was meant to surprise the samurai with its robust expressiveness, this little house is surprisingly extravagant. Unfortunately, the dignity of the refined interior is not reflected in its largely trivial surroundings, which in the end diminish its glory. The ambitious architecture outreaches its humble site.

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Mill House / Wingårdh Arkitektkontor" 05 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912498/kvarnhuset-the-mill-house-wingardh-arkitektkontor/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.