Zoom image | View original size
Housing located in Puerto Varas, in the south of Chile. With an oceanic rainy climate, the project proposes the development of an efficient house in terms of environmental comfort, adapted to its climatic and landscape environment. Through the analysis of the microclimate, specifically the sun and the wind, the location is defined: near the south edge of the plot, in the highest part of the land near the river, facing north and with a turn of 15 ° to the west, taking advantage of the distant views of the landscape and the Maullín River. Considering the strong exposure of the volume to the north wind, a landscape windbreak strategy is developed, with trees and bushes that reduce the wind speed by protecting the north façade from the "lying down rain". The volumetric configuration, responds to the typology of the southern houses. With the heat source in the center and an envelope of low thermal transmittance, the facades are designed specifically according to their orientation, to allow solar radiation access and to naturally ventilate the interior spaces. This allows to solve the program leaving all the services and humid zones in the south side. Private spaces on the north side and circulations to the center acting as thermal buffers. View more View full description
Share Share