the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Commercial Architecture
  4. China
  5. HIL Architects
  6. 2018
  7. Meditation Hall / HIL Architects

Meditation Hall / HIL Architects

  • 21:00 - 28 February, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Meditation Hall / HIL Architects
Meditation Hall / HIL Architects, Courtesy of HIL Architects
Courtesy of HIL Architects

Meditation room west. Image Courtesy of HIL Architects View to the water hallway. Image Courtesy of HIL Architects The tunnel to the water yard, segmentation of material wood veneer and brass.. Image Courtesy of HIL Architects The waiting room with columns. Image Courtesy of HIL Architects + 33

  • Architects

  • Location

    Huanghua, Cangzhou, Hebei, China
  • Category

  • Lead Architects

    Dao Yu, Bo Cheng, Bo Li
  • Project manager

    Lizhou Ye
  • Collaborators

    Ran Li, Zhangjun Li
  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2018
The tunnel to the water yard, segmentation of material wood veneer and brass.. Image Courtesy of HIL Architects
The tunnel to the water yard, segmentation of material wood veneer and brass.. Image Courtesy of HIL Architects

Text description provided by the architects. The project is located in a residential community adjacent to a natural wetland in the suburb of Cangzhou. The design brief is to transform a series of retail spaces into a place to hold Zen meditation, yoga, and other related activities, providing the local resident with a tranquil retreat inside the community, responding to the image of the wetland landscape. However, a highway disconnects the natural wetland and the noisy commercial street where the out-to-be-quiet meditation space is situated. These mismatched spatial situations intrigued the architectural motive in the project.

Reception. Image Courtesy of HIL Architects
Reception. Image Courtesy of HIL Architects

The original space of the single-storey shops was strongly defined by the linearly arranged columns and beams along the central axis. A series of spatial units containing different activities are scattered within this original spatial structure, forming the continuous yet circuitous public area, namely the passages and the water hallway. In these public spaces, one cannot perceive the original load-bearing structures. This, together with the hidden inner corner of space and the diffusive light, leads to the perception that space seems to flow without ends, forming a kind of outdoor experience. Whereas in the “inner” world – the entrance space, the waiting room and wardrobe, the main hall and private classrooms, the restroom – each chamber is defined by its scale and spatial quality respectively.

Facade. Image Courtesy of HIL Architects
Facade. Image Courtesy of HIL Architects
Ground floor plan
Ground floor plan
Main hall. Image Courtesy of HIL Architects
Main hall. Image Courtesy of HIL Architects

The section of the individual rooms is designed to correspond to the “inner-outer” motive of the spatial program. Through the horizontal gaps between wooden louvers, the soft natural light is reflected by the water into the main hall. The image that four huge columns rising from the water and the vessel being lifted together synthesizes an analogy, as though the whole meditation hall is a protective shelter for an archaeological site on the wetland, creating an imaginary “wetland” in meditation.

Corridor. Image Courtesy of HIL Architects
Corridor. Image Courtesy of HIL Architects

Detached from the pillars of the facades, integrating air conditioners and the planting bed, the new steel window-frames replaced the existing doors and windows

A single set of column and beams in the private rooms become a “companion” of the body while the mediator is alone.. Image Courtesy of HIL Architects
A single set of column and beams in the private rooms become a “companion” of the body while the mediator is alone.. Image Courtesy of HIL Architects

Beginning from the bright and noisy commercial street, the light conditions is gradually dimmed and then lightened up again. When arrived in the water hallway, the filtered natural light renders a tranquil outdoor atmosphere.

Water yard. Image Courtesy of HIL Architects
Water yard. Image Courtesy of HIL Architects
Section of main hall and water yard, detail of window frame
Section of main hall and water yard, detail of window frame
Water yard. Image Courtesy of HIL Architects
Water yard. Image Courtesy of HIL Architects

Each meditation room is defined by its different spatial relationships between the structure and the enclosure. In the main hall for group class, the four groups of column and beams resemble the spatial character of a “temple”

The waiting room with columns. Image Courtesy of HIL Architects
The waiting room with columns. Image Courtesy of HIL Architects

The main hall and private classrooms are enclosed by a double-layered cavity structure. Its inclined inner facade made of hanging louvres resonates with the columns and cantilevering beams, like a vessel lifted by the column and beam.

Meditation room west. Image Courtesy of HIL Architects
Meditation room west. Image Courtesy of HIL Architects

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Meditation Hall / HIL Architects" 28 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912262/meditation-hall-hil-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of HIL Architects

湿地旁的禅修馆 / 丘建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.