All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Chamberlain Architects
  6. 2018
  7. Light Vault / Chamberlain Architects

Light Vault / Chamberlain Architects

  • 17:00 - 21 February, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Light Vault / Chamberlain Architects
Light Vault / Chamberlain Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 48

  • Builder

    TDRM Constructions
  • Engineer

    Perrett Simpson Stantin
  • Landscaping

    Neil Jackson
  • Interiors

    Chamberlain Architects
  • Pool

    Out from the Blue
  • Clients

    Tina and Tass Arhon
  • Styling

  • More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between client and architect from the very early stages of the design process. Situated on an exposed corner site, privacy from the street was central to the brief. Given the desire for privacy and the client’s love of concrete, they were keen to reduce the number of windows, leaving the public facade as uninterrupted as possible.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

As a practice interested in volume and daylight and how these can draw out the richness of materials, the challenge was to unearth these opportunities whilst avoiding punctures to either street facade. By carving skylights and courtyards through the building mass, we were able to draw light into the space. A planted courtyard draws light into the entry and formal dining space. The dining space is enclosed by glazed doors, allowing light to penetrate through the hallway. A skylight over the double height entry washes light down the off-form concrete wall, highlighting the subtle changes in color and texture. A skylight over the ensuite bath similarly highlights the figured character of the marble wall lining.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Whilst the external face is monochromatic and austere, the interior - by contrast – is richly textured. The warm timber battened ceiling offsets the cool tones of the concrete, whilst also acoustically softening the space. Oak joinery, heavily figured marbles, sheer drapery, and delicate light fittings are the softer counterpart to the harder concrete architecture. The result is a house with a bold but private street presence enclosing a light-filled, richly textured and layered interior.

Section
Section
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

View the complete gallery

About this office
Cite: "Light Vault / Chamberlain Architects" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911942/light-vault-chamberlain-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.