All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Canada
  5. ACDF Architecture
  6. 2018
  7. Chalet La Barque / ACDF Architecture

Chalet La Barque / ACDF Architecture

  • 04:00 - 21 February, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Chalet La Barque / ACDF Architecture
Chalet La Barque / ACDF Architecture, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 19

  • Architects

  • Location

    Saint-Donat, QC J0T, Canada
  • Category

  • Lead Architects

    ACDF Architecture
  • Design Team

    Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Kassandra Bonneville, Yoanna Anastassova, Mireille Létourneau, Romilda Reda
  • Area

    260.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. La Barque is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes. Under the curved ceiling of the house, reminiscent of a boat hull, its serene interior atmosphere captures the calm of the surrounding hills and provides the family with a place to catch its breath between two ski slopes or two waterski runs.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams

The site’s characteristics strongly influenced the architectural concept. Nestled between a road and the lake, the house shelters itself from un- wanted attention on the street side with its dislocated façade that extends into an exterior wall hiding a barbecue and a pizza oven. Lakeside, it opens itself up to nature. From the main entrance, one can feel the landscape pouring into the house through the carefully planned openings.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

La Barque might presents itself as a dark wood prism sitting on a mineral base but it hides a surprising softness. Inside, like a hand-carved object, a curved wood ceiling unfolds throughout the space. This simple yet strong design element is a reassuring presence to its residents. Sunlight penetrates into the space through the raised portions of the ceiling at both ends of the residence and its aptly designed curves distribute it deep inside the house.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The top level where the entrance is located hosts the kitchen, the dining room and two bedrooms while a family room, a sauna and the children’s rooms are located downstairs. From their elevated terrace under the rising curve of the roof, the residents can contemplate the calm surface of the lake. Cleverly built-in mosquito nets allow the family to appreciate nature all-year round.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

La Barque is a peaceful haven that invites its occupants to slow down and rest. The grandiose yet comforting curve of the ceiling and the simple materials of the interior spaces create a place where the lake and the surrounding hills become more than a mere backdrop. La Barque grants its residents with a majestic roof under which they can comfort- ably experience nature in all its beauty.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chalet La Barque / ACDF Architecture" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911839/chalet-la-barque-acdf-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.