the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. South Korea
  5. Moon Hoon
  6. 2019
  7. Morse_d curve / Moon Hoon

Morse_d curve / Moon Hoon

  • 23:00 - 17 February, 2019
Morse_d curve / Moon Hoon
Morse_d curve / Moon Hoon, © Namgoong sun
© Namgoong sun

© Namgoong sun © Namgoong sun © Namgoong sun © Namgoong sun + 30

  • Architects

  • Location

    23, Tongil-ro 78 road, Eunpyeong-gu, Seoul, South Korea
  • Category

  • Lead Architects

    Moon Hoon, Kim, Jaekwan
  • Design Team

    Park hyeongje , Moon gai, Kim hyeri, Park jeonguk
  • Area

    471.44 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Namgoong sun
© Namgoong sun

Text description provided by the architects. A first, the client wanted a new kinder-garden on an irregular site with 5 converging roads. It is a prominent site in the neighborhood with long curved edges touching the roads. The maximum floor space was a prerequisite requirement from the beginning like most projects in Seoul, but the space program of 5 large classrooms for different age groups allowed for linear shaped, skipped rectangles with a central stairway that merged with children exhibition space. At the top, there was a small house for the client’s family. The basement was designed as a communal kitchen and dinning room.

© Namgoong sun
© Namgoong sun
1st floor plan
1st floor plan
© Namgoong sun
© Namgoong sun

The façade was created with a signs, specifically referencing Morse codes, which provided internally windows for two types of inhabitants, lower ones for the children, and the higher ones for teachers and instructors.

© Namgoong sun
© Namgoong sun

The construction began but after the concrete structure was completed, there were quarrels between the client and general contractor. Soon, everything came to a complete halt. A whole year went by, when everything was resolved. The delay caused the client to withdraw from the running of kinder-garden.

© Namgoong sun
© Namgoong sun

There was a need for a renewal in design, changing the program into commercial and residential use. The basic spatial organizations were kept intact but new utility space were added with many more walls erected for privacy, which disrupted intended visual continuity of space by way of gaps between skipped floors. Anyhow, It is fortunate that the renewed design has been transformed into a reality with a new general contractor. Luckily the Morse_d curve façade holds the initial designs intact and keeps the energy which was inspired from the very beginning.

© Namgoong sun
© Namgoong sun

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Morse_d curve / Moon Hoon" 17 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911519/morse-d-curve-moon-hoon/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.